Making an Opera

Making an Opera: nieuwe podcast NTR in samenwerking met DNO

11 februari 2020

NTR lanceert in samenwerking met De Nationale Opera Making an Opera, een achtdelige podcastserie over de totstandkoming van de opera Ritratto van Willem Jeths.

Op 13 maart gaat tijdens het Opera Forward Festival van De Nationale Opera (DNO) de nieuwe opera van Willem Jeths in wereldpremière: Ritratto. Podcastmaker Stefanie Visjager liep gedurende anderhalf jaar mee achter de schermen om te kijken naar de totstandkoming van deze productie. Dit bood haar een unieke kans om het complexe maakproces van eerste idee tot aan de uitvoering te volgen en te ontrafelen. Resultaat hiervan is de achtdelige podcastserie Making an Opera, of: Hoe het te maken in de opera, beschikbaar vanaf 15 februari.

Het maken van een opera kent een jarenlange voorbereiding, van het eerste idee en het schrijven van het libretto voor de componist, tot het instuderen van de partijen en de enscenering. Regisseur Marcel Sijm is de spin het web: hij werkt nauw samen met componist, dirigent, zangers, ontwerpers en de vakmensen die decors, kostuums en rekwisieten maken. 

De rollen in de opera worden vertolkt door zangers van De Nationale Opera Studio, het intensieve talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera voor jonge zangers. Visjager volgt de zangers van de Opera Studio, die geleid wordt door sopraan Rosemary Joshua. Visjager is erbij als de eerste audities achter gesloten deuren plaatsvinden en bij de intensieve repetities die erop volgen. Haar microfoon registreert niet alleen de mooie, maar ook de pijnlijke momenten. Want als één ding duidelijk wordt, is het wel dat opera niet vanzelf tot stand komt. Zonder strijd geen resultaat.

Uitzendingen

De eerste afleveringen van de podcast zijn vanaf 15 februari te beluisteren op nporadio4.nl/makinganopera en de bekende podcastplatforms.

•       15 februari - afl.1 De auditie

•       22 februari - afl.2 Onzekerheden

•       29 februari - afl.3 Bloed en Verf

•       7 maart     - afl.4 Aria-portfolio

In Podium op Zaterdag (NTR, 17.30-19.00, NPO Radio 4) zullen vooraf al ruime fragmenten te horen zijn.De podcast Making an opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio4.