Lorenzo Viotti
Foto: Desiré van den Berg

Lorenzo Viotti aangesteld als nieuwe chef-dirigent

24 april 2019

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera hebben een nieuwe chef-dirigent: Lorenzo Viotti. De 29-jarige dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit begint in seizoen 2021-2022 aan zijn nieuwe functie.

‘Hij is een inspirerend dirigent die zich al vroeg heeft weten te kwalificeren voor de meest prominente concertpodia en operahuizen’, aldus Rob Streevelaar, algemeen directeur Nederlands Philharmonisch Orkest. ‘Zijn grondige kennis, passie en toewijding voor het podium samen met zijn respect en liefde voor de zangers, geven hem een krachtige combinatie van drama en muziek’, vult Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera, aan. Lorenzo Viotti neemt het stokje over van Marc Albrecht, die aan het eind van komend seizoen afscheid neemt.

In 2018 maakte Viotti zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, hij dirigeerde toen Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam. Ook als operadirigent heeft Lorenzo Viotti inmiddels naam gemaakt. Momenteel dirigeert hij Bizets Carmen bij de Opéra national de Paris. Hij heeft enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards.

Muzikale belofte

Indrukwekkende orkesten hebben onder Viotti's leiding gestaan, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic in Manchester, Royal Liverpool Philharmonic, Gewandhausorchester Leipzich, Münchner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, Gustav Mahler Youth Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra in Londen, Staatskapelle Berlin, ORF Radio-Symphonieorchester Wien en de Filarmonica della Scala. Momenteel is hij chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon.

Rob Streevelaar, algemeen directeur Nederlands Philharmonisch Orkest: ‘Gezien de grote internationale belangstelling voor Lorenzo zijn we bevoorrecht met zijn keuze voor een verbintenis met het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera voor de volgende stap in zijn carrière. Deze fantastische jonge dirigent te mogen verwelkomen bij de fantastische musici van ons orkest voelt als een cadeau en betekent een muzikale belofte voor iedereen.’

Veelgevraagd operadirigent

Recent leidde Viotti Rigoletto (Staatsoper Stuttgart en Semperoper Dresden), Werther (Oper Frankfurt en Opernhaus Zürich), Tosca (Oper Frankfurt en New National Theatre Tokyo), Carmen (Staatsoper Hamburg en Opéra national de Paris). Binnenkort is hij te zien met Manon Lescaut (Oper Frankfurt), Carmen (Metropolitan Opera), Madama Butterfly (Semperoper Dresden), La bohème en Faust (Opéra national de Paris), Roméo et Juliette en Thaïs (Teatro alla Scala). Bij De Nationale Opera zal hij in zijn eerste seizoen opera’s van Verdi en Puccini dirigeren en in de periode daarna ook titels uit onder andere het Duitse romantische repertoire.

Sophie de Lint, directeur De Nationale Opera: 'Toen ik Lorenzo Viotti voor het eerst een symfonisch concert zag leiden, was ik onmiddellijk onder de indruk van de speciale band en chemie die hij met de muzikanten deelde, waardoor er unieke muziek ontstond. Later, toen ik Lorenzo zag werken aan Werther bij Opernhaus Zürich, werd het me glashelder dat hij de ideale muzikale partner voor De Nationale Opera zou zijn. Ik kijk er naar uit om samen te werken met deze uitzonderlijk begaafde maestro en hem te vergezellen tijdens zijn nieuwe artistieke reis bij DNO.'

Muzikale familie

Lorenzo Viotti komt uit een muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in dirigeren bij Georg Mark in Wenen en Nicolás Pasquet in Weimar. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent is geweest, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de orkestleden verschilt Lorenzo behoorlijk van zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Dubbelrol

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. Lorenzo Viotti volgt Marc Albrecht op. Na 10 jaar neemt Marc Albrecht in seizoen 2019-2020 afscheid van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera.

Foto: Desiré van den Berg