Kriebel
Foto: Sebastien Grebille

Kriebel wint internationale YAMaward voor Best Small Ensemble

22 oktober 2020

Het is feest! Want peutervoorstelling Kriebel, de internationale coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en Philarmonie Luxembourg, heeft mede dankzij uw stemmen de Young Music Audiences Award (YAMaward) 2020 gewonnen in de categorie Best Small Ensemble. Dit werd dinsdagavond 20 oktober 2020 via een live stream op Facebook en YouTube bekend gemaakt.

Het jurycommentaar
De jury van de YAMawards prees Kriebel, in het Engels ‘Tickle’, met de volgende woorden: “Van enorm hoog niveau. De artiesten zijn excellent. Veel goede ideeën en fantastische bewegingen. Het is gewoon geweldig hoe een voorstelling soms iets meer wordt. Dit gebeurt hier. De artiesten zijn zo bekwaam in alle gebieden, bewegingen, het gebruik van het podium en communiceren. Het bespelen van hun instrumenten en zingen. De precisie van alle artistieke intenties is een genot. Het is ontzettend moeilijk om kunst te maken voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud en het tegelijkertijd interessant te maken voor alle leeftijden, maar in deze productie zijn ze daarin geslaagd.”

Kriebel
De voorstelling Kriebel, waarin muziek, zang en dans in de performers versmelten in een driedimensionale vormgeving van decor en kostuums, combineert een nieuwe compositie van Leonard Evers met een choreografie van Milena Sidorova en regie van Caecilia Thunnissen. Het concept komt voort uit een gedeelde fascinatie van Caecilia Thunnissen en Leonard Evers voor het fenomeen “synesthesie”, de vermenging van zintuigen. 

Het prijswinnende ensemble van Kriebel bestaat uit de vioolspelende zanger Tiemo Wang, de dansende slagwerker Vitaly Medvedev en de zingende danseres Sarah Reynolds. Zij werden getraind volgens de Oorkaan-methode in het trainingscentrum voor musici van Oorkaan. 

De YAMawards
De YAMawards zijn dé internationale prijzen voor muziekproducties voor een jong publiek. Hierbij worden creativiteit en innovatie op het gebied van muzikale producties voor een jong publiek geëerd, met Best Small Ensemble als een van de belangrijkste categorieën. Dit jaar werden binnen deze categorie 30 muziekproducties ingestuurd, waaruit een internationale vakjury, bestaande uit journalisten en vertegenwoordigers van operahuizen en concertzalen van over de hele wereld, vier finalisten nomineerde. Kriebel kwam uiteindelijk als grote winnaar uit de prijs.