Zaal van het concertgebouw

Koor van De Nationale Opera brengt Brahms' Ein deutsches Requiem

26 maart 2021

Op 22 april neemt Ching-Lien Wu, artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera (DNO), afscheid met een live stream vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam, waarvoor DNO en Het Concertgebouw voor het eerst hun krachten bundelen. "Aan Ein deutsches Requiem kan een operakoor, én zeker een operakoor dat zo'n rijke kleur kent als het onze, een prachtige, eigen invulling geven." zegt Wu.

Hooglied van hoop
“Gelukkig zijn de bedroefden, want zij zullen worden getroost.” Zo luiden de openingswoorden van Johannes Brahms’ monumentale koorwerk Ein deutsches Requiem. Een religieus werk voor de concertzaal, waarin hoop en troost de boventoon voeren. Met Ein deutsches Requiem schreef Brahms een uiterst eigenzinnig Requiem. De tekst wordt niet in het Latijn, maar in het Duits gezongen, en wijkt af van de gebruikelijke liturgie. Brahms zag het werk als een humanistische meditatie over het leven en het lijden, gebaseerd op een eigen selectie teksten uit de Bijbel. Hij gaf zijn compositie dan ook de ondertitel “Ein menschliches Requiem”.

Afscheid Ching-Lien Wu
Dit concert vormt het afscheid van Ching-Lien Wu, die als artistiek leider het Koor van De Nationale Opera tot een operakoor van wereldniveau heeft gebracht. Ching-Lien Wu verlaat Amsterdam om "chef des choeurs" te worden bij de Opéra National de Paris. Wu was zeven jaar lang verbonden aan De Nationale Opera en bracht het koor tot grote hoogte, met als bekroning de verkiezing door Opernwelt tot Opera Chorus of the Year.

Een intieme en ingetogen versie
Wu leidt het Koor in een intieme versie van Brahms' Ein deutsches Requiem voor twee piano's en pauken. Met de Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Britse bariton Huw Montague Rendall, die beiden hun debuut maken bij De Nationale Opera, heeft dit concert niet alleen in het Koor, maar ook in de solisten een topbezetting.

Unieke samenwerking met Het Concertgebouw
In een unieke samenwerking bundelen De Nationale Opera en Het Concertgebouw Amsterdam voor het eerst de krachten voor een livestream vanuit de prestigieuze Grote Zaal van Het Concertgebouw.