Koninklijke onderscheiding voor Ted Brandsen
Altin Kaftira

Koninklijke onderscheiding voor Ted Brandsen

30 juni 2022

Donderdag 30 juni 2022 is directeur en choreograaf Ted Brandsen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan het internationale succes van Het Nationale Ballet. De onderscheiding kreeg hij uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. 

Ted Brandsen begon als danser bij Het Nationale Ballet, en werkt er sinds 2003 als choreograaf en directeur. Onder zijn leiding brak een nieuwe artistieke bloeiperiode voor het gezelschap aan en hij creëerde tal van bijzondere, geliefde voorstellingen. Het Nationale Ballet groeide zo uit tot het belangrijkste balletgezelschap van Nederland, en een van de meest toonaangevende gezelschappen ter wereld. 

Brandsen was ook een aanjager van de ontwikkeling van de Nationale Balletacademie voor jong danstalent, en hij nam het initiatief voor de 'talentengroep' van Het Nationale Ballet: de Junior Company.

Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet: “Dat Het Nationale Ballet vandaag de dag zo’n belangrijke positie inneemt in de internationale balletwereld is in hoge mate de verdienste van Ted Brandsen. Zijn leiderschap en visie zorgen ervoor dat de beste choreografen en dansers in Amsterdam willen werken en dat het gezelschap een graag geziene gast is op de belangrijke podia van de wereld. 24/7 is hij bezig het gezelschap beter te maken, met veel aandacht voor de menselijke maat en het welzijn van de dansers en medewerkers” 

Foto: locoburgemeester Touria Meliani met Ted Brandsen | © Altin Kaftira