Marc Albrecht krijgt koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding voor Marc Albrecht

19 juni 2020

Vandaag, zaterdag 20 juni, ontving Marc Albrecht - chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest - een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. De opera- en orkestdirigent is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn jarenlange bijdrage aan het Nederlandse en internationale muzieklandschap.

Marc Albrecht ontving de onderscheiding na afloop van een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw. Hij neemt afscheid als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlandse Philharmonisch Orkest|Nederlandse Kamerorkest. Sinds 2011 was hij verbonden aan deze culturele instellingen, die zich onder zijn leiding ontwikkelden tot orkesten van grote (inter)nationale naam en faam.

Albrecht bracht veel uitvoeringen van laatromantische componisten als Wagner, Strauss en Mahler ten gehore, maar waagde zich ook aan modernere werken en verrassende samenwerkingen. Hij is alom geprezen om zijn interpretatie van de symfonieën van Gustav Mahler. In 2019 ontving hij de International Opera Award voor ‘Conductor of the Year 2019’.

Naast zijn uitzonderlijke prestaties als dirigent schonk Albrecht bijzondere aandacht aan talentontwikkeling. Zo startte hij de Orkestacademie, gaf masterclasses voor jonge dirigenten en gastlessen voor studenten van het Conservatorium.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.