Koen Kessels
Foto: Filip van Roe

Koen Kessels nieuwe muzikaal leider Het Nationale Ballet & artistiek leider & chef-dirigent Het Balletorkest

14 december 2023

De Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) wordt de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef-dirigent van Het Balletorkest. Kessels start op 1 augustus 2024 in zijn nieuwe functie.

Op dit moment is Kessels muzikaal leider van zowel The Royal Ballet (Covent Garden, Londen) als Birmingham Royal Ballet. Zijn nieuwe functie bij Het Nationale Ballet en Het Balletorkest zal hij combineren met zijn functie bij The Royal Ballet. Zijn functie als muzikaal leider van het Birmingham Royal Ballet legt hij aan het einde van het lopende theaterseizoen neer.

Koen Kessels is de opvolger van Matthew Rowe die afgelopen april zijn afscheid aankondigde na ruim tien jaar dienstverband. Rowe blijft aan tot en met juli 2024 en keert terug als vaste gastdirigent. Kessels werkt sinds november 2008 als gastdirigent bij Het Nationale Ballet en Het Balletorkest en dirigeerde recent de producties The Sleeping Beauty (december 2022) en het programma Dawson met composities van Max Richter en Alex Baranowski (december 2022).

 

Volgende stap

Koen Kessels: “Samen met Ted Brandsen, Het Nationale Ballet en Het Balletorkest een volgende stap nemen en een verhaal verder samen mee schrijven en vertellen is bijzonder spannend. Ik voel me zeer vereerd met deze uitdaging en tegelijkertijd ook thuiskomen bij een gezelschap en een orkest waar sinds behoorlijke tijd een zeer boeiende samenwerking is ontstaan.”

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: Ik zie uit naar de verdere en intensievere samenwerking met Koen Kessels, die al vaak gedirigeerd heeft voor Het Nationale Ballet en Het Balletorkest en met wie we al langer een goede band hebben. Koen is een inspirerend musicus en een fijne artistieke partner voor zowel ons gezelschap als het orkest. Zijn ruime internationale ervaring als één van de meest prominente dirigenten voor dans is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het al hoge niveau van het muzikale aandeel van onze voorstellingen. Zijn positie als muzikaal leider van The Royal Ballet in Londen zal bijdragen aan een nog nauwere samenwerking tussen beide gezelschappen. Ik ben dankbaar voor alles wat Matthew Rowe heeft bijgedragen aan Het Nationale Ballet en Het Balletorkest in de twaalf jaar dat hij muzikaal directeur van beide instellingen is. Matthew is een geweldige dirigent en ik ben enorm blij dat hij aanblijft als Principal Guest Conductor, waarmee ons gezamenlijke werk in een andere vorm wordt voortgezet.”

Piet van Gennip, Algemeen directeur van Het Balletorkest: “Met Koen Kessels verwelkomen we een groot balletdirigent en een waardige opvolger van Matthew Rowe. Koen slaagt er steeds weer in om muziek en dans te verbinden tot een magische ervaring voor het publiek. Ik kijk er met de musici en stafmedewerkers van Het Balletorkest zeer naar uit om de samenwerking met Koen de komende jaren te verdiepen.”

 

Over Koen Kessels

Kessels, geboren in Oostende, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2010 werd hij benoemd tot muzikaal leider van het Birmingham Royal Ballet en in 2015 tot muzikaal leider van The Royal Ballet (Covent Garden, Londen). 

Hij is regelmatig gastdirigent bij Teatro alla Scala (Milaan, Italië), Bayerisches Staatsballett (Baden-Baden, Duitsland), Opéra National de Paris en dirigeert voor gezelschappen als het New York City Ballet, Kungliga Operan (Stockholm, Zweden), De Munt (Brussel), Opera Ballet Vlaanderen (Antwerpen / Gent), Théâtre du Capitole Toulouse, Wiener Staatsballet, Teatro dell’Opera di Roma, Teatro Real Madrid, en het New National Theatre Tokio. Zijn balletrepertoire omvat onder andere Coppelia, Cinderella, Giselle, Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Firebird, Jewels en Romeo en Julia.

Zijn operarepertoire omvat onder meer Saariaho’s L’Amour de loin (Opera Ballet Vlaanderen), Hosokawa’s Hanjo, Lens’s Shell Shock, Requiem of War (De Munt, Brussel), Wim Henderickx’s De Bekeerlinge (Opera Ballet Vlaanderen) en opera’s van onder meer Mozart, Verdi, Puccini en Britten.

DVD releases waaraan hij meewerkte omvatten onder andere: Proust, Cinderella, Coppelia, Hommage à Jerôme Robbins en La Petite Danseuse (Opéra National de Paris), Notenkraker & Muizenkoning, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer, Frankenstein, Woolf Works, Alice’s adventures in Wonderland, Bernstein Celebration, Mayerling, The Dante Project (The Royal Ballet), Cinderella (Birmingham Royal Ballet) en La Reine Morte (Ballet du Capitole).

Kessels is ereprofessor aan de muziekfaculteit van de Universiteit van Birmingham, artistiek directeur van Inspiratum (België) en voorzitter van de Artistieke Staf Muziek Klassiek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Als artistiek leider van het Belgische HERMESensemble heeft hij samengewerkt met componisten als Abrahamsen, Bartholomée, Benjamin, Brewaeys, Ferrari, Henderickx, Hosokawa, Van Hove, Huber, Maresz, Murail, Pagh-Paan, Van Parys, Saariaho, Talbot en Yared.