Keso Dekker ontvangt onderscheiding
Foto: Michel Schnater

Keso Dekker ontving koninklijke onderscheiding

17 juni 2019

Kostuum- en decorontwerper Keso Dekker is benoemd tot Ridder in De Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vrijdag 14 juni uit handen van wethouder Marjolein Moorman, na afloop van de première van Van Manen, Forsythe, Arqués met daarin het Kleines Requiem van Hans van Manen. Keso Dekker ontwierp hiervoor zowel het decor als de kostuums.

Dekker kreeg de titel die wordt uitgereikt voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten, ‘wegens zijn bijdrage aan de internationale reputatie van de Nederlandse dans’.

Naast vaste kostuum- en decorontwerper van Hans van Manen, was Keso Dekker (1946) vormgever voor choreografen als Renato Zanella, Martin Schläpfer, Heinz Spoerli en Bianca van Dillen. Buiten de dans, werkte hij samen met toneelregisseurs als bijvoorbeeld Gerardjan Rijnders en Johan Simons. In 35 jaar gaf hij ruim 600 dansproducties vorm in binnen- en buitenland.

Dansrecensent Annette Embrechts schreef in de Volkskrant in 2016, toen het jaarlijkse Balletgala van Stichting Dansersfonds ‘79 aan Keso Dekker werd opgedragen. "Zijn handelsmerk is gedurfde eenvoud met contrasterend kleurgebruik en glanzend materiaal zoals rubber, nylon en plastic, én een nadruk op fysieke spanning". 

Foto: Michel Schnater