HET NATIONALE BALLET SCOORT ZEER HOOG IN 'CRITIC'S CHOICE' 2019

Het Nationale Ballet scoort zeer hoog in 'critic's choice' 2019

22 Oktober 2019

Het Nationale Ballet scoort zeer hoog in de jaarlijst over het internationale dansseizoen 2018-2019, de Critic’s Choice, van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe. In de lijst scoort Het Nationale Ballet zeer hoog met in totaal zesentwintig eervolle vermeldingen, drie meer dan in de vorige editie uit 2018.

Het Nationale Ballet krijgt voor het vierde jaar op rij een vermelding als Company of the year, dit jaar zelfs een dubbele vermelding. Directeur Ted Brandsen ontvangt tweemaal een vermelding in de categorie Best director of the year.
In de categorie Best dancer of the year is er een vermelding voor eerste soliste Sasha Mukhamedov. De jury roemt haar rollen in de balletten Chroma, Pas/Parts 2018 en Cinderella van Het Nationale Ballet en haar “stijlvolle energie en haar overheersing op het toneel.”

In de categorieën Outstanding performance by a female and male dancer ontvingen maar liefst dertien dansers van Het Nationale Ballet een vermelding. Eerste soliste Maia Makhateli ontving een dubbele vermelding. Een enkele vermelding waren er voor eerste solisten Anna Tsygankova, Qian Liu, Sasha Mukhamedov, Remi Wörtmeyer, Vito Mazzeo, Constantine Allen en Daniel Camargo.
Ook tweede solisten Aya Okumura, Vera Tsyganova en Sho Yamada en grand sujet Joseph Massarelli werden in deze categorie geëerd voor hun prestaties.

De balletten Requiem van associate artist David Dawson, Ignite van young creative associate Juanjo Arqués en Sand van Milena Siderova ontvingen vermeldingen In de categorie Best première waaronder een dubbele vermelding voor Requiem.

In de categorie New name to watch zijn er vermeldingen voor tweede soliste Floor Eimers en Junior Company dansers Emma Mardegan en Madison Ayton.

De Critic’s Choice 2019 is samengesteld door een zestienkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser van het seizoen, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap van het seizoen, beste directeur van het seizoen en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.

Fotocredit header: Het Nationale Ballet in Pas/Parts 2018 van choreograaf William Forsythe
fotograaf: Hans Gerritsen