Hans van Manen
Foto: Erwin Olaf

Hans van Manen benoemd tot erelid bij Ballett am Rhein

25 januari 2022

Op zaterdag 6 november 2021 tijdens 50 Jahre Hans van Manen, het speciale gala ter ere van zijn 50-jarige verbintenis met het Ballett am Rhein, werd Hans van Manen het erelidmaatschap verleend. 

Hans van Manen creëerde 50 jaar geleden zijn eerste ballet buiten Nederland voor het huidige Ballett am Rhein. Het stuk Keep Going dat hij voor het gezelschap maakte, markeert het vertrekpunt van een internationale carrière die nog steeds voortduurt. In de afgelopen 50 jaar zijn 22 van zijn 150 choreografieën opgevoerd op de podia van het Operahuis Düsseldorf en Theater Duisburg.

Tijdens het gouden podiumhuwelijk waren stersolisten Maia Makhateli en Remi Wörtmeyer van Het Nationale Ballet te gast. Zij dansten samen het duet Two Pieces for HET. Het gezelschap uit Düsseldorf danste vervolgens zelf Dances with Piano en Solo. Amerikaanse filmmaakster Daisy Long maakte ter gelegenheid van het gouden jubileum een filmportret van Van Manen. Aangevuld met archiefmateriaal uit het Theatermuseum Düsseldorf werd deze vertoond op het gala. Een diepgaand laudatio werd uitgesproken door Martin Schläpfer, choreograaf en voormalig artistiek directeur van Ballett am Rhein, waarna Christoph Meyer het “Ehrenmitgliedschaft” aan Hans van Manen overhandigde.