Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Collective Symphony
Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Collective Symphony (1975) | Foto: Jorge Fatauros

Han Ebbelaar 80 jaar

14 april 2023

Vandaag is voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet Han Ebbelaar, die samen met Alexandra Radius het beroemdste dansechtpaar vormde dat Nederland ooit gekend heeft, 80 jaar geworden. Namens iedereen bij Nationale Opera & Ballet willen wij hem van harte feliciteren

Han Ebbelaar begon zijn professionele danscarrière in 1959 bij het Nederlands Dans Theater. Hier ontmoette hij zijn vaste danspartner en toekomstige vrouw Alexandra Radius en ontwikkelden de twee zich tot belangrijke muzen van choreograaf Hans van Manen. In 1968 besloten ze de overstap te maken naar het American Ballet Theatre in New York, waar ze zich konden meten met de internationale top. Twee jaar later traden ‘Han en Lex’ op uitnodiging van artistiek leider Rudi van Dantzig als eerste solisten in dienst van Het Nationale Ballet. Ze dansten hier zowel klassieke als eigentijdse choreografieën, waaronder een groot aantal werken van Hans van Manen. Bij hun twintigjarig dansjubileum in 1979 richtten Ebbelaar en Radius Stichting Dansersfonds ’79 op, met als doel het ondersteunen en stimuleren van de Nederlandse danskunst.  

Op 12 oktober 1986 beëindigde Ebbelaar zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet. Hij danste bij die gelegenheid samen met Radius het duet Twilight, dat Hans van Manen in 1972 speciaal voor het koppel had gemaakt, en Toer van Schayks 7e Symfonie. Tot in mei 1988 trad hij samen met Radius nog wel op in de eigen dansprogramma’s van het echtpaar. Vanaf 1988 was Ebbelaar gedurende twee jaar als adjunct artistiek leider aan Het Nationale Ballet verbonden en van 1999 tot 2006 maakte hij deel uit van het bestuur van het gezelschap.

Han Ebbelaar heeft diverse prijzen gewonnen, zoals de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam, de Gouden Theaterdansprijs, de VSCD Oeuvreprijs en de Jiří Kylián Ring. In 1975 werd hij, samen met zijn echtgenote, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2009 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer