Erwin Olaf
Foto: Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf (64) overleden

21 september 2023

Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van de internationaal gerenommeerde fotograaf Erwin Olaf. Olaf overleed gisterochtend op 64-jarige leeftijd. Het Nationale Ballet kijkt terug op een langdurige en innige samenwerking met deze uitzonderlijke artiest.  

Met het overlijden van Erwin Olaf is ons een groots kunstenaar ontvallen, die niet alleen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten op de Nederlandse kunstwereld, maar ook een belangrijk stempel heeft gedrukt op Het Nationale Ballet.

Ons gezelschap onderhield jarenlang een nauwe band met Olaf en heeft meermaals met hem mogen samenwerken. Zo maakte Olaf in 2011, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Het Nationale Ballet, een prachtige fotoserie van de toenmalige eerste solisten, maakte hij de campagnebeelden voor de Nationale Ballet-producties in seizoen 2011/2012 en 2012/2013, vereeuwigde hij in 2013 de eerste lichting van de Junior Company en deed hij in 2017 voor de Volkskrant een shoot met de op dat moment hoogzwangere eerste solist Anna Tsygankova, die bij deze gelegenheid haar kostuum uit Ted Brandsens ballet Mata Hari droeg. Nog maar twee jaar geleden, ter ere van het zestigjarig bestaan van Het Nationale Ballet, portretteerde Olaf alle choreografen die een bijdrage leverden aan het jubileumseizoen.

Choreografen Jubileumseizoen
WUBKJE KUINDERSMA, SHAILESH BAHORAN (ONDER), ERNST MEISNER, MARTA REIG TORRES, JUANJO ARQUÉS, MILENA SIDOROVA, TED BRANDSEN, HANS VAN MANEN, TOER VAN SCHAYK, RACHEL BEAUJEAN, DAVID DAWSON EN SEDRIG VERWOERT | Foto: Erwin Olaf

Hans van Manen

Ook via Hans van Manen, meesterchoreograaf en tevens vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, was Olaf onlosmakelijk met ons gezelschap verbonden. Van Manen ontmoette Olaf in 1983, toen Olaf hem portretteerde voor het blad Sek, en zou een grote invloed hebben op Olafs verdere carrière. Van Manen, behalve choreograaf destijds ook een gevierd fotograaf, nam Olaf onder zijn vleugels en liet hem onder andere kennismaken met studiofotografie. Het was het begin van zowel een veertigjarige vriendschap als een langdurige professionele relatie tussen de twee kunstenaars, waarbij zij elkaar onderling bleven inspireren.

Grosse Fuge

In 2022 vierden Olaf en Van Manen deze innige band en de negentigste verjaardag van Van Manen met het fotoboek Dance in Close-Up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf. Voor dit bijzondere project legde Olaf momenten uit dertien choreografieën van Hans van Manen vast, geregisseerd door Van Manen zelf en uitgevoerd door dansers van Het Nationale Ballet.

Foto: Grosse Fuge | © Erwin Olaf

Trois Gnossiennes

Het boek verscheen tijdens het Hans van Manen Festival, waarmee Het Nationale Ballet de negentigste verjaardag van Van Manen vierde. De beelden uit Dance in Close-Up waren bovendien te zien tijdens een gelijknamige tentoonstelling in Galerie Ron Mandos in Amsterdam. De totstandkoming van het project werd door de NTR gevolgd in de vijfdelige serie Erwin Olaf eert Hans van Manen.

Foto: Trois Gnossiennes | © Erwin Olaf

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: “Erwin Olaf was een groot kunstenaar en een inspirerende vriend, die veel van dans en vooral van dansers hield. Wij hebben veel bijzondere samenwerkingen gekend, waarbij naast hard gewerkt, ook vaak geweldig gelachen werd. Erwin had een groot hart en een scherpe kijk op de wereld. Ik, en met mij heel Het Nationale Ballet, zal hem enorm gaan missen.”

Wij denken met warmte terug aan onze samenwerkingen met Erwin Olaf en wensen zijn naasten en vrienden veel sterkte toe.

JC door Erwin Olaf
Junior Company 2013/2014 | Foto: Erwin Olaf