Alejandro Zwartendijk in Ballet 101 door de Junior Company van Het Nationale Ballet
Foto: Altin Kaftira

Élève Alejandro Zwartendijk wint Dansersfondsprijs

13 november 2020

Onze Alejandro Zwartendijk, die deze zomer de overstap maakte van de Junior Company naar élève bij het grote gezelschap, is de winnaar van de jaarlijkse Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79! De twee overige prijzen gaan naar Nederlands Dans Theater danseres Lydia Bustinduy (Prijs van Verdienste) en Gary Feingold, artistiek directeur van de Henny Jurriëns Studio (Speciale Prijs).

Jurycommentaar

Alejandro, geboren in Spanje met ouders van Nederlandse afkomst, ontving eerder al een studiebeurs van het Dansersfonds. Sindsdien heeft hij zich onderscheiden in verschillende programma’s van de Junior Company van Het Nationale Ballet, met zijn uitvoering  van de solo Ballet 101 van Eric Gaultier als een van de hoogtepunten. De jury van het Dansersfonds prees deze vertolking met de volgende woorden: “Gezegend met een voor de klassieke dans uitstekende fysiek voegt Alejandro aan de niet geringe technische eisen van dit werk een weldadig ontspannen en genuanceerde presentatie toe (…) Niet alleen energie en flexibiliteit laten zien maar vooral waar het omgaat in toneeldans: eigenheid, nuancering, timing, afwerking, begrip voor de compositie en het in bezitnemen van ruimte.”
De jury bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Särstadt en Karin Schnabel.

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Dansersfondsprijzen zou oorspronkelijk plaatsvinden op maandag 16 november aanstaande, tijdens het Nederlands Balletgala, de jaarlijkse benefietvoorstelling van het fonds, in het DeLaMar Theater in Amsterdam, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Vanwege de coronamaatregelen is het Gala, en daarmee ook de prijsuitreiking, nu verplaatst naar maandag 25 januari, wederom in het DeLaMar Theater.

Stichting Dansersfonds ‘79

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Toen deze twee sterdansers 41 jaar geleden hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilden geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Met het fonds had het echtpaar twee doelen voor ogen: het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van het jaarlijks door het fonds georganiseerde Balletgala. 

Foto: Alejandro Zwartendijk in Ballet 101 door de Junior Company van Het Nationale Ballet ©Altin Kaftira