Milena Sidorova, Sedrig Verwoert, Wubkje Kuindersma

Drie choreografen benoemd tot Young Creative Associates

10 december 2020

De jonge, talentvolle choreografen Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Wubkje Kuindersma zijn benoemd tot de nieuwe ‘Young creative associates’ van Het Nationale Ballet. Het Nationale Ballet startte in 2017 met dit initiatief voor de ontwikkeling van jong choreografisch talent, waarbij talentvolle choreografen een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap.

De ‘Young creative associates’ krijgen artistieke en facilitaire ondersteuning. Deze bestaat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Ook kunnen ze gebruik maken van repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet.

De aanstelling van Siderova, Verwoert en Kuindersma geldt voor een periode van drie jaar. Ze volgen hiermee Juanjo Arqués en Peter Leung op die in 2017 als eerste werden benoemd.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet:
“Alle drie de choreografen maakten eerder werk voor Het Nationale Ballet en/of de Junior Company en toonden daarbij elk een hele eigen, specifieke en inspirerende signatuur die volop in ontwikkeling is. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie choreografen die belangrijk zijn voor de toekomst van ons gezelschap en van ballet in ons land. Hun aanstelling als ‘Young creative associates’ stelt ze in staat om zich op structurelere wijze artistiek verder te ontplooien, binnen de mogelijkheden die wij ze als gezelschap bieden.”

Milena Sidorova:
“Het is een enorme eer, mede omdat het voor het eerst is in de geschiedenis van Het Nationale Ballet dat een actieve danser een dergelijke aanstelling krijgt. En het is een erkenning voor de ontwikkeling die ik doormaak als choreograaf. Ik kijk uit naar de samenwerking, en om mij als choreograaf door de fantastische balletmeesters en fenomenale dansers te laten inspireren, ook omdat ze openstaan voor experimenten en altijd dat stapje extra zetten. Verder hoop ik veel te leren van de samenwerking met getalenteerde decor- en kostuumontwerpers.”

Sedrig Verwoert:
“Ik ben ontzettend blij dat dit op mijn pad is gekomen en kijk er naar uit om de samenwerking voor te zetten. Als freelance choreograaf kan ik nu de focus leggen op mijn artistieke ontwikkeling binnen Het Nationale Ballet. Ik ben van plan om binnen het ballet te spelen met andere en wellicht onderbelichte narratieven en het op een hedendaagse manier benaderen. Iets nieuws en eigentijds. Ik hoop dat we een divers en inclusief traject tegemoet gaan. En ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich welkom voelt binnen deze kunstvorm.”

Wubkje Kuindersma:
“Ik ben blij en vereerd. Ik hou van de kwaliteit en de artisticiteit van het gezelschap, de voortreffelijke dansers, de artistieke leiding en het team. Om mijn artistieke reis als choreograaf bij Het Nationale Ballet voort te kunnen zetten is een droom die uitkomt! Ik kijk er naar uit om zowel abstracte, moderne, poëtische als verhalende balletten te choreograferen maar ook multidisciplinaire creaties en films. Ik hoop door middel van dans het publiek te raken en zoveel mogelijk bij te dragen aan het gezelschap.”

 

Meer over de nieuwe Young Creative Associates

Milena Sidorova
Milena Sidorova (geboren in Oekraïne, Nederlandse nationaliteit) danst sinds 2005 bij Het Nationale Ballet, de laatste jaren in de rang van Grand Sujet. Op 13-jarige leeftijd maakte ze de choreografie The Spider, die met groot succes ontvangen werd en meer dan 15 miljoen views behaalde op Youtube.
Sidorova heeft verschillende prijzen gewonnen en maakt sinds 2007 bijna jaarlijks werken voor de choreografie workshop New Moves.
In 2019 kregen haar werken veel internationale lof na een opvoering in de Royal Opera House, Londen. Het afgelopen jaar werd ze uitgenodigd voor een prestigieuze fellowship in New York en maakte ze in opdracht van De Nationale Opera de choreografie voor de prijswinnende productie Kriebel. Afgelopen zomer was ze als adviseur betrokken bij DUNE, de grote Hollywoodfilm die uitkomt in 2021.

Sedrig Verwoert
Sedrig Verwoert is in Suriname geboren en studeerde dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2013 won hij de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competitie. Verder won hij de ‘BNG Bank Dance Award’ en de ‘Leo Spreksel Award’. Hij danste onder andere bij Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël en ICK Amsterdam (Emio Greco/Pieter C. Scholten) en is sinds een aantal jaar actief als choreograaf. Als gastchoreograaf voor Het Nationale Ballet presenteerde hij in 2019 de solo The hard rocks will seem soft to us en afgelopen september het groepswerk L’Autre Côté.
Recentelijk werkte hij mee aan Beyoncé’s visuele album Black is King en werd hij samen met medemaker Christian Yav voor zijn creatie They/Them genomineerd voor een ‘Zwaan’ voor de  ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

Wubkje Kuindersma
De Nederlandse, in Kameroen geboren, Wubkje Kuindersma debuteerde als choreograaf in 2010 en won direct een prijs in een choreografische competitie in Keulen. Ze danste o.a. bij Ballet Gulbenkian, Nurnberg Ballet, Danish Dance Theatre en Random Dance.  In 2016 ontving Wubkje de ‘BNG Bank Dance Award’ voor choreografisch talent.
Kuindersma creëerde eerder voor Het Nationale Ballet het internationaal veelgeprezen duet Two and Only en twee werken voor de Junior Company.
In december 2018 werd Wubkje opgenomen in de ‘25 to watch 2019’ lijst van het Amerikaanse Dance Magazine en werd ze in 2019 genomineerd voor de ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen’.
Ze choreografeerde verder voor Danish Dance Theater, Korzo ism Nederlands Dans Theater, Ballet Dortmund, BalletX, Noverre, National Youth Ballet van John Neumeier’s Hamburg Ballet, Hessische Staatsballett, Beijing Dance Academy en West Australian Ballet.