De Nationale Opera winnaar Diapason d’Or de l’Année 2019
Foto: Marco Borggreve

De Nationale Opera winnaar Diapason d’Or de l’Année 2019

28 november 2019

De Nationale Opera is tijdens de uitreiking van de Diapason d’Or de l’Année in de prijzen gevallen. De prestigieuze Franse onderscheiding voor beste klassieke muziekopname van het jaar werd in de categorie opera toegekend aan de registratie van L’Étoile van van de Franse componist Emmanuel Chabrier.

L’Étoile is een productie van De Nationale Opera en was in oktober 2014 te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Dirigent Patrick Fournillier leidde het Residentie Orkest. Mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac (Lazuli) en tenor Christophe Mortagne (Ouf I) zongen de hoofdrollen. Het Koor van De Nationale Opera speelde een cruciale rol en werd door Telegraaf “dé vocale ster” van deze opera genoemd.

De uitreiking van de Diapason d’Or de l’Année vond plaats op 26 november in het Collège des Bernardins in Parijs. De uitreiking is live uitgezonden op de Franse radiozender France Musique.

De registratie van L’Étoile is een co-productie van De Nationale Opera en de Franse producent Francois Roussillon (Fraprod). De opname verscheen in maart 2019 op dvd bij Naxos. Het is niet de eerste keer dat de samenwerking tussen DNO en Fraprod bejubeld wordt. Zo werd de opname van de DNO productie van Alban Berg’s opera Wozzeck in november genomineerd voor een Grammy Award.

Over L’Étoile

De opera L’Étoile van de Franse componist Emmanuel Chabrier kenmerkt zich als vrolijk muziektheater op zijn best, met een flinke dosis zwarte humor. Het verhaal speelt zich af in fantasieland, alwaar de hoofdpersonen menen dat de sterren hun lot bepalen. Chabrier voorzag de speelse tekst van sprankelende muziek.

“Lof zij Pelly, koning der regisseurs” schreef Trouw over de Franse regisseur van L’Étoile. Momenteel is Laurent Pelly in Amsterdam voor de regie van de nieuwe productie van Gioacchino Rossini’s opera La Cenerentola (“Assepoester”), die op 3 december in première gaat bij De Nationale Opera.

Over de Diapason d’Or de l’Année

De Diapason d’Or de l’Année is een belangrijke Franse onderscheiding voor de beste klassieke muziekopname van het jaar, toegekend door een jury bestaande uit vakjournalisten en recensenten van Diapason magazine, het gezaghebbende en meest wijdverspreide magazine in Frankrijk op het gebied van klassieke muziek en HiFi. De onderscheiding wordt gezien als de Franse equivalent van de Britse Gramophone Awards. De opname van L’Étoile, die in maart 2019 op dvd verscheen bij Naxos, ontving afgelopen juni al de maandelijks ‘Diapason d’Or’ onderscheiding.

 

Foto header: Marco Borggreve