De Nationale Opera presenteert: 'Die ersten Menschen'

De Nationale Opera presenteert: 'Die ersten Menschen'

10 maart 2021

Komende juni presenteert De Nationale Opera een nieuwe productie van Die ersten Menschen van Rudi Stephan. De Duitse componist (1887-1915) was pas 28 jaar oud toen hij in de Eerste Wereldoorlog aan het front stierf. Hij had toen net Die ersten Menschen voltooid. De opera ging postuum in 1924 in wereldpremière, is de afgelopen eeuw slechts sporadisch geënsceneerd (voor het laatst in 1988) en is nu voor het eerst in Nederland te zien.

Met zijn regie van Die ersten Menschen maakt de Spaanse theater- en operaregisseur Calixto Bieito zijn debuut bij De Nationale Opera. Het Koninklijk Concertgebouworkest staat onder leiding van François-Xavier Roth. De Nationale Opera brengt Die ersten Menschen in het kader van het Holland Festival. Deze productie komt in plaats van La damnation de Faust, een project dat te grootschalig bleek onder de overheidsbeperkingen.

Die ersten Menschen speelt zich af in een uitgestrekt oerlandschap, waar het eerste gezin op aarde onderlinge confrontaties niet uit de weg kan gaan. De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. De Duitse auteur Otto Borngräber gaf aan het libretto, gebaseerd op een toneelstuk van eigen hand, de ondertitel ‘Erotisches Mysterium’ mee. In zijn symbolenrijke interpretatie van het Bijbelverhaal, liet hij zich duidelijk inspireren door Freuds psychoanalyse die in zijn tijd hoogtij vierde. Borngräber laat zien hoe de oerfamilie - Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel - wordt verscheurd door de spanning tussen de seksuele drift en het gretige leven enerzijds en een aan het geestelijke gewijde leven anderzijds.

De rol van Adahm wordt vertolkt door de Amerikaanse bas-bariton Kyle Ketelsen, Chawa door de Duitse sopraan Annette Dasch, Kajin door de Britse bariton Leigh Melrose, en Chabel door de Amerikaanse tenor John Osborn. Sarah Derendinger is de videograaf van de productie, Rebecca Ringst ontwerpt het toneelbeeld, Ingo Krügler de kostuums en Michael Bauer is verantwoordelijk voor het lichtontwerp.

De Nederlandse première van Die ersten Menschen vindt plaats op 3 juni.