Corrie van Gorp in Dans van de Russische poppen
Foto: Siegfried Regeling

Corrie van Gorp overleden

26 november 2020

Afgelopen zondag, 22 november, overleed danseres, actrice en comédienne Corrie van Gorp (in 1942 geboren in Rotterdam) op 78-jarige leeftijd in haar slaap.

Bij het grote publiek is Corrie van Gorp natuurlijk vooral bekend vanwege haar jarenlange samenwerking met André van Duin; vooral hun gezamenlijke, hilarische optreden als meneer en mevrouw De Bok staat bij generaties in het geheugen gegrift. Maar Corrie van Gorp begon haar carrière als danseres, eerst bij het Amsterdams Ballet en vanaf de oprichting in 1961 bij Het Nationale Ballet.

Ze danste vijf jaar bij ons gezelschap en werd in 1964 bevorderd tot tweede soliste. Belangrijke rollen vertolkte ze in onder meer Graduation ball van David Lichine, Polovetser dansen uit Prins Igor van Michel Fokine en, als een van de vier kleine zwaantjes, in Het Zwanenmeer. Haar grote doorbraak beleefde ze in de Dans van de Russische poppen van Vasili Vainonen, in een instudering van Natalja Orlovskaja.

Voor een balletlibretto-wedstrijd die voormalig artistiek directeur Sonia Gaskell begin jaren zestig uitschreef, maakten dansers Simon André en Robert Fischer De auditie, een trio voor henzelf en Corrie van Gorp. Het was een komische choreografie, waarin Van Gorp voor het eerst het brilletje droeg waarmee ze later als mevrouw De Bok zo’n enorm succes zou hebben.

Foto: Dans van de Russische poppen, choreografie van Natalja Orlovskaja uit 1964 - © Siegfried Regeling