Coppelia de film

Coppelia: de film

14 juli 2022

Release: 06-07-2022

Begin juli 2019 begonnen de opnamen voor Coppelia, een originele familiefilm gebaseerd op de moderne vertaling van het klassieke ballet. In deze unieke, internationale productie waarin animatie en ballet gecombineerd worden, speelt voormalig sterdanseres van Het Nationale Ballet Michaela DePrince de hoofdrol met naast haar de Braziliaanse danser Daniel Camargo, ook voorheen eerste solist bij Het Nationale Ballet.

Verder bestaat de cast uit eerste soliste Igone de Jongh, inmiddels ook niet meer aan het Het Nationale Ballet verbonden, de voormalige ster van het Bolshoi Ballet en The Royal Ballet Irek Mukhamedov, voormalig soliste en adjunct-artistiek directeur HNB Rachel Beaujean, de Britse ballet- en televisiester Darcey Bussell en danser en acteur Jan Kooijman.

Een internationaal team van designers en animatoren is aangetrokken om de karakters en het verhaal vorm te geven. Choreograaf is Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet. De film is begin juli 2022 in EYE in première gegaan.

Over Coppelia
In dit moderne sprookje wordt de prille liefde tussen Zwaantje en Frans bedreigd door de wonderschone Coppelia. Zij is de schepping van Dr Coppelius, een plastisch chirurg die de dorpsbewoners verleidt met het idee van perfecte schoonheid. Ook Frans wordt door haar betoverd. Maar de eigenzinnige Zwaantje ontdekt dat Dr Coppelius vooral kwaad in de zin heeft. In zijn 'schoonheidssalon' steelt hij unieke karaktereigenschappen. Het met liefde gevulde hart van Frans is het laatste dat hij nodig heeft om Coppelia tot leven te wekken. Zwaantje doet al het mogelijke om Frans voor een verschrikkelijk einde te behoeden.

Coppelia is gebaseerd op de moderne vertaling die Ted Brandsen in 2008 maakte van het klassieke 19e eeuwse ballet naar het verhaal van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann.

Michaela DePrince:Het karakter dat ik speel is die van een hele sterke, jonge vrouw, die zich niet laat vertellen dat je meer moet zijn dan je al bent. Voor mij gaat het over geloven in jezelf en dat je je uiterlijk niet hoeft te veranderen omdat iemand anders vindt dat je er dan beter of mooier uit gaat zien. Ik voel dan ook dat ik echt een verbinding heb met haar omdat voor mij schoonheid echt van binnenuit komt, dat je trouw moet blijven aan jezelf en iedereen mooi is no matter what.

Reacties
in de media
30 juni

De film is een verrassend fantasievolle mix van animatie, live-action, ballet en muziek waarin het verhaal wordt verteld van een dorpje dat opgeschrikt wordt door de komst van de gemene Dr. Coppelius.

4 december

... vooral jonge ballerina’s en ballerino’s (zullen) degenen zijn die na het zien van deze film enthousiast een gat in de lucht springen.

30 juni

Nadrukkelijk inclusief modern sprookje over ijdelheid, met de expressieve DePrince als geweldige leading lady.

Over de productie
Coppelia is een unieke internationale productie en samenwerking met Het Nationale Ballet. De regie is in handen Jeff Tudor, initiatiefnemer van het project in co-regie met het  Belgische duo Steven de Beul en Ben Tesseur van Beast Animation. De film wordt geproduceerd door Submarine (NL/VS), 3 minutes West (GB/NL), Lunanime (BE), MotionWorks (DUI).

De productie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Het Nederlands Filmfonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive, het Mediafonds, Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Nord Media, Mitteldeutsche Medienförderung, Deutscher Filmförderfonds, Creative Europe Media,  Het stimuleringsfonds Creative industrie, AvroTros en MDR / Arte. 

De film wordt in de Benelux uitgebracht door Periscoop Film.