Ching-Lien Wu
Foto: Sebastien Galtier

Artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera krijgt aanstelling bij Opéra National de Paris

5 februari 2021

Ching-Lien Wu, artistiek leider Koor van De Nationale Opera (DNO), verruilt op 26 april 2021 Amsterdam voor Parijs om daar de functie van “Chef des choeurs" te bekleden bij de Opéra National de Paris. Wu was zeven jaar lang verbonden aan De Nationale Opera en bracht het koor tot grote hoogte, met als bekroning de verkiezing door Opernwelt tot Opera Chorus of the Year.

DNO directeur Sophie de Lint: “Mijn felicitaties aan Ching-Lien met deze geweldige nieuwe benoeming bij de opera van Parijs, het is welverdiend. Ching-Lien heeft zich onvermoeibaar ingezet, altijd gestreefd naar hogere kwaliteit en heeft zich volledig toegewijd aan ons unieke koor. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Ik wens Ching-Lien veel succes en voldoening bij deze mooie nieuwe uitdaging in haar carrière, en namens DNO bedank ik haar voor haar bijzonder inspirerende werk. We zullen haar zeker missen.”

Ching-Lien Wu: “Bij toeval was ik jaren geleden bij een repetitie bij DNO, en sindsdien droomde ik ervan om daar te werken. Die droom kwam uit in 2014, toen ik werd aangesteld als artistiek leider van het koor! Gedurende al deze jaren was het een waar genoegen om met uitzonderlijke dirigenten, regisseurs, zangers en artistieke teams te werken. Het is een groot genoegen om dit koor met zo'n enorm potentieel te leiden. Elk individu zorgt ervoor dat het koor tot bloei komt. Elke stem draagt ertoe bij om het geluid rijker te maken. Met elkaar willen we het hart van ons publiek raken. Ik ben zo blij dat ik deel heb uitgemaakt van dit geweldige team!”

Internationale carrière
Ching-Lien Wu studeerde in Taipei en aan het Conservatoire National Superieur de Musique in Lyon. Zij was achtereenvolgens koordirigent bij Opéra National du Rhin in Straatsburg en Grand Théâtre de Genève. Daarnaast was ze als koordirigent te gast bij de operahuizen van onder meer Montpellier, Rouen en Shanghai. In haar geboorteland Taiwan was Wu verantwoordelijk voor de instudering van verschillende operaproducties en regisseerde daar tevens een productie van Il barbiere di Siviglia. In 2013 maakte Wu bij DNO haar debuut met Prokofievs L’Amour des trois oranges, in het voorjaar van 2014 gevolgd door Gounods Faust, waarna ze op 1 oktober 2014 werd benoemd tot artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera.

Artistiek leider van het Koor
In haar rol als artistiek leider heeft Wu het Koor van De Nationale Opera doen schitteren in veel fantastische producties waarin het koor een essentiële rol had, waaronder Borodins Prins Igor, Händels Jephtha, Henze’s Das Floß der Medusa, Tchaikovsky’s Pique Dame, Verdi’s La forza del destino en Nabucco, en Wagners Tannhäuser, Lohengrin en Parsifal. Een bijzonder hoogtepunt was 2016, toen in Opernwelt het Koor van De Nationale Opera door vijftig internationale operacritici werd verkozen tot het beste operakoor ter wereld.

Ter gelegenheid van het vertrek van Ching-Lien Wu naar Parijs wil De Nationale Opera een afscheidsconcert plannen dat in april zal plaatsvinden. Meer details hierover worden in een later stadium bekend gemaakt.