Aus LICHT opera van het jaar 2019

Aus LICHT Opera van het Jaar 2019

31 december 2019

De driedaagse Stockhausen-cyclus aus LICHT, een productie van De Nationale Opera, Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium, scoort zeer goed op de eindejaarlijstjes van de pers, zowel nationaal als internationaal. Door Place de l'Opéra, een website voor operaliefhebbers, werd Aus LICHT zelfs door de bezoekers verkozen tot 'Opera van het jaar 2019'. 

The New Yorker rekent aus LICHT tot de tien 'notable performances of 2019'. "Aus LICHT turned out to be the kind of inexplicable marvel that one waits half a lifetime to see. It induced shivers not just in its awesome moments (...) but also in its unexpectedly intimate passages, its glimpses of the composer's shattered childhood. Aus LICHT was one of the great theatrical events of the new century."

Bij NRC Handelsblad roepen drie van de vijf recensenten aus LICHT uit tot de 'beste klassieke muziek 2019'. "De huizenhoge verwachtingen werden volledig ingelost: het driedaagse multi-muziektheaterwerk aus LICHT was het hoogtepunt van het Holland Festival – én van het jaar. (...) Het werd een onvergetelijk, parallel universum in muziektheater. (...) Uitstekende solisten, een fabelachtige locatie en een dito mise-en-scène en klankregie maakten de productie tot het evenement van cultuurjaar 2019."

En volgens zes van de vijftien operakenners van het Nederlandse online opera-magazine Place de l'Opera is aus LICHT de beste operaproductie van 2019. Geen van de overige opera's wordt zo vaak op de hoogste plek geplaatst. Uit de shortlist van de operakenners verkoos het publiek aus LICHT tot 'Opera van het Jaar 2019'.