Levensdans cover

Astrid van Leeuwen schrijft ‘Levensdans’ over danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar

10 november 2022

Alexandra Radius en Han Ebbelaar zijn het beroemdste danspaar dat Nederland ooit gekend heeft. Vandaag verschijnt het boek ‘Levensdans’ over hun leven en liefde, geschreven door vaste balletredacteur van Het Nationale Ballet Astrid van Leeuwen.

Radius en Ebbelaar hebben als enigen bij zowel het Nederlands Dans Theater als Het Nationale Ballet successen gevierd. Ook schitterden ze enkele jaren bij het fameuze American Ballet Theatre in New York. Ze waren de muzen van meesterchoreograaf Hans van Manen – vaste choreograaf van Het Nationale Ballet – en stonden op alle wereldpodia. Radius was verder een van de vaste danspartners van de legendarische Russische sterdanser Rudolf Nureyev.

Hoogtepunten en beproevingen
In het boek ‘Levensdans’ praten Radius en Ebbelaar vrijuit over hun jeugd, over elkaar en over de mensen met wie ze hebben gewerkt. Verder vertellen ze over de hoogtepunten en beproevingen in hun uitzonderlijk lange carrière, het door hen opgerichte Dansersfonds en hun liefde die inmiddels al meer dan zestig jaar voortduurt.

De verhalen in ‘Levensdans’ werpen indirect ook een licht op de geschiedenis en ontwikkeling van de dans in Nederland, en op die van het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet in het bijzonder.

Astrid van Leeuwen
Astrid van Leeuwen schreef als freelance (dans)journalist voor landelijke dagbladen en tijdschriften. Daarnaast is ze redacteur en schrijver bij onder andere Het Nationale Ballet, Holland Dance Festival, Introdans en Stichting Dansersfonds ’79. Ook werkte ze mee aan diverse boekpublicaties, onder meer over choreografen Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, en bandoneonspeler Carel Kraayenhof.

‘Levensdans’ van Astrid van Leeuwen verschijnt vandaag bij Uitgeverij Brandt.