Alexandra Radius en Han Ebbelaar in Volle Zalen
Alexandra Radius en Han Ebbelaar | © AVROTROS

Alexandra Radius en Han Ebbelaar te zien in Volle Zalen

13 december 2023

In de nieuwste aflevering van Volle Zalen neemt presentator Cornald Maas een kijkje bij het wereldberoemde dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar, dat dit jaar hun zestigjarig huwelijksjubileum vierde. Tijdens het bezoek wordt niet alleen gesproken over hun voortdurende liefde, maar ook over het verleden en de toekomst.

De twee danslegendes verwelkomen Maas in hun Franse residentie, waar ze een deel van het jaar wonen. Het echtpaar spreekt over hun liefde, blikt terug op hoogtepunten uit hun glansrijke carrière, de hechte vriendschap met choreograaf Hans van Manen en de samenwerking met het Russische dansicoon Rudolf Nureyev. Eveneens richten ze zich op de toekomst, waarbij de twee iconen actief betrokken zijn bij veelbelovende jonge dansers die de kans krijgen op een ondersteunende beurs om hun talent verder te ontwikkelen.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Op uitnodiging van Rudi van Dantzig kwamen Alexandra Radius en Han Ebbelaar in het seizoen 1970/1971 als eerste solisten bij Het Nationale Ballet in dienst, na twee jaar te hebben gedanst bij het beroemde American Ballet Theatre. Radius danste eerder bij het Nederlands Ballet en maakte in 1959 de overstap naar Nederlands Dans Theater, waar ze Ebbelaar leerde kennen. De twee groeien na hun terugkeer uit de VS uit tot het beroemdste dansechtpaar dat Nederland ooit gekend heeft. Bij hun twintigjarig dansjubileum in 1979 richtten Radius en Ebbelaar Stichting Dansersfonds ’79 op, dat tot op vandaag Nederlandse dansers aanmoedigt, eert en ondersteunt.