Alejandro Cantalapiedra
Foto: Alex Caraballo

Alejandro Cantalapiedra nieuwe (junior) assistent-dirigent De Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest

6 juni 2023

Vanaf seizoen 2023/2024 assistent van chef-dirigent Lorenzo Viotti

 

De Spanjaard Alejandro Cantalapiedra is de nieuwe junior assistent-dirigent bij De Nationale Opera en assistent-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Cantalapiedra zal met ingang van seizoen 2023/2024 chef-dirigent Lorenzo Viotti assisteren bij de opera’s Lohengrin van Wagner en Il trittico van Puccini van De Nationale Opera en al zijn symfonische programma’s bij het Nederlands Philharmonisch.

Alejandro Cantalapiedra werd geselecteerd uit 150 inzendingen, waarvan er uiteindelijk twaalf auditie deden. De kandidaten werkten zowel met het Nederlands Philharmonisch Orkest als met een aantal zangers van De Nationale Opera Studio. Alejandro Cantalapiedra onderscheidde zich met zijn heldere en fijnzinnige communicatie in lichaam en woord en grote kennis van de partituur.

Alejandro Cantalapiedra (1994) werd geboren in Soria in Spanje. Hij studeerde architectuur aan de Universidad Politécnica van Madrid en piano en orkestdirectie bij Juan María Esteban del Pozo en Miguel Romea aan het conservatorium in Madrid. Momenteel studeert hij orkestdirectie aan Codarts in Rotterdam bij Hans Leenders en Sander Teepen en koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Eerder dit seizoen debuteerde Cantalapiedra in Het Concertgebouw bij het Nederlands Kamerorkest met nieuwe werken van Rick van Veldhuizen en Meriç Artaç. Bij De Nationale Opera assisteerde Cantalapiedra al eerder in de producties Salome, Königskinder en Der Freischütz waar hij samenwerkte met respectievelijk Cornelius Meister, Marc Albrecht en Patrick Hahn.

(Junior) assistent-dirigent
De functie van (junior) assistent-dirigent wordt vanaf seizoen 2020/2021 samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest ingevuld. De (junior) assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid. Ook krijgt de (junior) assistent-dirigent een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar. Alejandro Cantalapiedra is de opvolger van Giuseppe Mengoli, die onlangs Teodor Currentzis assisteerde bij het Concertgebouworkest en het SWR Symfonieorkest en een contract tekende bij Keynote Artist Management. Voor Mengoli was Nil Venditti de assistent-dirigent. Zij wordt inmiddels vertegenwoordigd door HarrisonParrott.