Dirigent
Voor het orkest staat iemand zonder muziekinstrument: de dirigent. Hij of zij is de leider van het orkest. De dirigent bepaalt hoe snel of langzaam en hoe hard of zacht het orkest speelt. Om goed samen te kunnen spelen is de dirigent erg belangrijk! Alle musici kijken daarom naar de dirigent. Hij of zij geeft aan wanneer je moet beginnen of stoppen, en ervoor zorgt dat iedereen goed samenspeelt. De dirigent staat niet alleen op een verhoging zodat alle musici hem kunnen zien, maar ook zodat hij de dansers kan zien. Hij speelt in op de dansers en andersom.

Orkestbak
Tijdens de voorstelling zit het orkest in de orkestbak. Het toneel bevindt zich boven hun hoofd, en hierdoor kunnen de musici niet zien wat daar gebeurt. De dirigent ziet dit wel heel goed en geeft alles aan de rest van de musici aan. Dankzij de dirigent kunnen de musici en de dansers dus goed samenwerken en sluit de muziek precies aan bij de bewegingen van de dansers. 

Componisten
Een componist is iemand die een muziekstuk bedenkt en opschrijft. Meestal worden muziekstukken met het muzieknotenschrift opgeschreven. Hieronder vind je een aantal componisten dat bekende muziekstukken heeft geschreven voor ballet:

Léo Delibes (1836-1891) was een Franse componist die veel romantische muziek schreef. Hij componeerde veel balletmuziek, waaronder Coppelia. Luister een stuk uit Coppelia in het filmpje hieronder.

Coppelia

Coppelia

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) was een Russische componist die heel bekende balletstukken heeft geschreven. Hij componeerde muziek voor Het ZwanenmeerDoornroosje, en De Notenkraker. Hoewel Tsjaikovski al meer dan honderd jaar geleden is overleden, wordt zijn muziek nog steeds veel gebruikt! In het filmpje hieronder hoor je een aantal fragmenten uit Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer

Zwanenmeer