Michael Simon

Michael Simon

Decor- en lichtontwerper

Michael Simon (1958) studeerde decorontwerp in Stuttgart van 1978 tot 1981. In 1982 begon hij zijn samenwerking met choreograaf William Forsythe. Simon verzorgde onder andere de ontwerpen voor Gänge, LDC, Isabel’s Dance, Impressing the Czar en Limb’s Theorem voor Forsythes Ballett Frankfurt.

Simons artistieke relatie met Jiří Kylián begon in 1987 met Sint Joris voor Nederlands Dans Theater. Daarna volgden onder meer Kaguyahime, Stepping Stones, Whereabouts Unknown, Tiger Lily, Perfect Conception, Wings of Wax, Arcimboldo, Indigo Rose en One of a Kind voor NDT, Doux Mensonges voor het Ballet de l’Opéra national de Paris en Zugvögel voor het Bayerisches Staatsballett. Ook werkte hij sinds 2008 meermaals met de Chinese choreograaf Fei Bo. Daarnaast ontwerpt Simon voor operaproducties. Zo werkte hij van 1990 tot 2011 veelvuldig samen met regisseur Pierre Audi voor diens producties in Amsterdam. Sinds 2008 is hij hoofd van het toneelontwerpprogramma aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zwitserland.

Behalve als ontwerper is Simon ook werkzaam als regisseur. Hij maakte in 1994 zijn debuut met Black Rider en regisseerde sindsdien diverse theaterprojecten en operaproducties.

Laatste update: 27-03-2024