Notenkraker

Het Nationale Ballet

Hier zie je het hele gezelschap van Het Nationale Ballet, het grootste dansgezelschap van Nederland. De dansers komen van over de hele wereld; Rusland, Engeland, Amerika, Korea, Polen, Italië, Brazilië en nog veel meer landen. Het zijn allemaal toptalenten.

Het Nationale Ballet

Dansers

Sinds 1986 werkt Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater) in Amsterdam. Jaarlijks danst het gezelschap daar ruim 70 voorstellingen. Daarnaast gaan ze ook elk jaar op tournee met nog tenminste 25 voorstellingen in andere theaters in Nederland.

Giselle - Het Nationale Ballet

Giselle

De meeste voorstellingen van Het Nationale Ballet worden begeleid door Het Balletorkest.

Bij Het Nationale Ballet dansen zo’n 80 dansers. Je begint niet meteen als eerste solist bij Het Nationale Ballet. Je begint eerst als éleves, een moeilijk woord voor ‘leerling’.  De grote groep dansers dansen in het corps de ballet.  Corps betekent ‘lichaam’. Daarna kun je nog coryphee, grand sujet en tweede solist worden. Hoe hoger je stijgt in rang hoe meer je alleen op het toneel mag dansen.

Welke rang heeft Floor Eimers?
Zoek je antwoord op operaballet.nl/dansers

Junior Company

De Junior Company is een gezelschap voor twaalf jonge dansers die heel veel talent hebben. Deze  dansers hebben auditie gedaan of ze hebben een belangrijke internationale danswedstrijd gewonnen. Ernst Meisner is de artistiek coördinator (de leider) van de Junior Company.

Maak kennis met de leden van de Junior Company

Largo

Unboxing Ballet 2 repetities

Unboxing Ballet 2

Hij reist de hele wereld af op zoek naar jonge talenten. De dansers krijgen een contract voor twee jaar bij de Junior Company en leren hun talenten vergroten. Ze leren allerlei verschillende dansstukken en treden op  door het hele land. Soms treedt de Junior Company zelfs in het buitenland op. Natuurlijk dansen de Juniordansers ook mee in de grote voorstellingen van Het Nationale Ballet. Bijvoorbeeld in The Sleeping Beauty of Het Zwanenmeer. Na de Junior Company gaan de dansers weer auditie doen bij de grote gezelschappen in de wereld. Sommige dansers zijn aangenomen bij Het Nationale Ballet.

Ververij

Achter de schermen

Op deze foto’s krijg je alvast een voorproefje van wat er allemaal te zien is achter de schermen van Nationale Opera & Ballet.

Achter de schermen

Ververij
De ververij: wist je dat de meeste stoffen geverfd worden? Kostuumontwerpers bedenken met een kleurenwaaier de meest bijzondere kleurencombinaties voor hun ontwerpen.
Decoratelier
Decors worden gemaakt in het decorcentrum in Amsterdam Zuidoost. Vrachtwagens brengen de decors naar Nationale Opera & Ballet.
Zijtoneel
Achter het toneel zijn er nog drie grote ruimtes waar evenveel plaats is voor decor als op het toneel zelf. Zo’n ruimte heet het ‘zijtoneel’ of ‘achtertoneel.’
Toneeldienst
Medewerkers van de toneeldienst: op deze foto wordt een zwart achterdoek aan een trek (een ijzeren paal) geknoopt. Wel tien mannen zijn er nodig om het zware doek vast te knopen. Als het doek vast zit gaat de trek automatisch omhoog en hangt er weer een mooi zwart achterdoek.
Toneel
De belichters hangen kleurenfilters voor de lampen. Daarmee kunnen er op het toneel alle kleuren van de regenboog worden geprojecteerd. Wist je dat in de kap van het toneel zo’n 200 lampen hangen en dat er wel 2000 verschillende kleurenfilters zijn? Welke kleur krijg je als je rood en groen op elkaar schijnt? Geel!
Lichtontwerp
Zonder licht zou een voorstelling er heel saai uitzien. Een lichtontwerper bedenkt samen met de regisseur of de choreograaf een plan welke kleuren licht wanneer moeten schijnen. Als het lichtplan klaar is, worden de lichtstanden ingeladen in een speciale computer.
Voorstellingsleider
De voorstellingsleider zit op het zijtoneel achter een grote tafel met knoppen. Hij of zij geeft ‘cues’ dat zijn tekens, aan alle mensen op en om het toneel. Hij zorgt voor wisselingen van decor, licht, opkomst van de artiesten enz. Iedereen heeft een headset op en hoort de cues. De voorstellingsleider is eigenlijk de baas tijdens de voorstelling. Als er iets fout gaat beslist hij of zij wat er moet gebeuren.
Rekwisieten
Rekwisietenafdeling: op deze afdelingen worden alle voorwerpen gemaakt die tijdens een voorstelling gebruikt worden. Tafels, stoelen, maar ook bloemenvazen, vliegende griezels, vreemde vogels en automatisch bewegende poppen. Er wordt gewerkt met hout, geschilderd, gestoffeerd en geverfd. Ook de special effects worden op deze afdeling gemaakt.
Hoeden
Hoeden en plastische vormgeving: op deze afdeling worden niet alleen hoeden gemaakt maar ook harnassen, vleugels, kronen, sieraden en nog veel meer. Alles wat je maar kunt bedenken waarmee een kostuum wordt versierd.
Kap en grime
Kap en grime: de kappers kunnen allerlei soorten pruiken maken of zogenaamde ‘kale hoofden’. Het meeste haar is echt mensenhaar. Elke haar wordt met een haaknaald aan een netje geknoopt. De pruiken lijken net echt. Hoeveel haren gaan er in een pruik denk je?
Zaal
Hier zie je de zaal. Er zijn 1633 zitplaatsen in totaal.
Theater
Nationale Opera & Ballet is een groot theater midden in Amsterdam. In Nationale Opera & Ballet kan je voorstellingen zien van Het Nationale Ballet, De Nationale Opera en soms een voorstelling uit het buitenland. Er werken ruim 600 mensen.
Dansers
De dansers van Het Nationale Ballet oefenen en repeteren elke dag. Tijdens een rondleiding in Nationale Opera & Ballet kun je altijd even naar een repetitie kijken door de ramen van de studio.
Kostuum
Bij de opera werken 60 mensen in het koor, bij het ballet werken zo’n 80 dansers. Iedereen draagt tijdens de voorstellingen kostuums. De ontwerpers verzinnen hoe de kostuums er uitzien, maar de kostuummakers (mannen en vrouwen) maken ze. Er zijn medewerkers die speciaal opgeleid zijn om herenkostuums te maken, anderen maken vrouwenkostuums. Voor opera en ballet zijn aparte kostuumateliers.
Schoenmakerij
De schoenmakerij: in Nationale Opera & Ballet werkt een speciale schoenmaker, Pia Klepper. Pia kijkt nergens van op, ze kan alles maken; schoenen met opkrullende neuzen of enorme gespen, dierenhoeven of plateauzolen, schoenen in alle kleuren. Elk kostuum krijgt bijpassende schoenen.

Rondleiding achter de schermen

Ververij
Zwanenmeer

Danser worden?

Als je balletdanser(es) wilt worden moet je vroeg beginnen, liefst al als je vijf of zes jaar bent.

Danser worden?

Wat is ballet?

The Sleeping Beauty

Je kan dan naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag of naar de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Hier volgen kinderen naast hun gewone lessen ook iedere dag balletlessen. Er wordt lesgegeven in klassieke danstechniek, moderne dans, werelddans, improvisatie en drama. Voor de jongens zijn er speciale lessen, zoals krachttraining en sprongtechniek.

Balletles

Het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft een speciale 'balletklas' voor kinderen van de Nationale Balletacademie. Kinderen volgen hier een havo- of vwo opleiding. Hun rooster wordt aangepast zodat ze iedere dag balletles kunnen volgen. Soms mogen ze ook meedoen aan voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Na het behalen van je havo- of vwo diploma kun je auditie doen voor de HBO-fase van de Nationale Balletacademie. De HBO (hogere beroeps opleiding)- tot klassieke balletdanser duurt drie jaar. Je moet hard trainen om een zo hoog mogelijk niveau te halen. Tijdens en na deze opleiding moet je auditie doen bij de balletgezelschappen. En dan maar hopen dat je ergens wordt aangenomen!

NBA

Overigens kun je ook gewoon eens meedoen om te kijken of het wat voor je is. Ieder voorjaar en najaar verzorgt de Academie voor Theater en Dans een Open Dag voor kinderen die kennis willen maken met dans en theater.

NBA
Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat, Amsterdam
Zonnekoning Lodewijk XIV

Geschiedenis van het ballet

Hoe komt het dat je overal in de wereld een balletles volgt in dezelfde taal? Ballet is ontstaan aan het hof in Frankrijk en Italië. In de 15e en 16e eeuw vermaakten rijke mensen zich met enorme theaterspektakels.

Geschiedenis van het ballet

In de 17e eeuw deed zelfs de Franse kroonprins Lodewijk XIV mee aan ballet. Toen hij later koning van Frankrijk werd besloot hij dat er een school voor dansers moest komen. Hij richtte de eerste dansacademie op in 1686. Op deze school werden alle houdingen en bewegingen die dansers moeten beheersen vastgelegd. Bijvoorbeeld dat de danspassen grotendeels op de tenen moeten worden uitgevoerd. Ook het ‘uitdraaien’ van de voeten komt uit deze tijd. Dit is de stand van de voeten waarbij de tenen naar buiten zijn gedraaid.

De koning danst

Lodewijk XIV

Sindsdien is er vrijwel niets veranderd aan deze beginpassen. Vanuit de hele wereld kwamen er mensen studeren aan deze school en leerden ze de danspassen. Vandaar dat nu nog steeds de namen van de balletposities en –passen overal ter wereld in het Frans zijn. Als je een balletles volgt in bijvoorbeeld Moskou, Peking, New York of Kaapstad dan krijg je dus les in het… Frans!

Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest begeleidt al sinds 1965 de meeste voorstellingen van Het Nationale Ballet.

JUMP

Jump! Fanclub

Jump is de jongeren fanclub van Het Nationale Ballet.

Jump

Bij Het Nationale Ballet dansen bijna 80 dansers uit de hele wereld. Via de Jump pagina kom je te weten hoe hun dag eruitziet en wat ze het liefst doen in hun vrije tijd. Ook vind je er tips om een nog betere danser te worden, leuke filmpjes en nieuws.

Jump dansdag

Daarnaast organiseert Jump bijzondere activiteiten als dansworkshops, Meet & Greets met de dansers of rondleidingen achter de schermen bij Het Nationale Ballet.

Jump dansdag

Jump dansdag 2018

Jump dansdag 2018

Word lid van Jump voor slechts 15,00 euro per jaar en krijg een mooi welkomstpakket thuis gestuurd!

Bekijk de website

Tutu's

Meer over ballet

Lees hier nog meer over ballet.

Docentenmateriaal

Docenten materiaal

Bekijk hier het lesmateriaal voor docenten.