Tiara’s, tutu’s en maillots in Het Zwanenmeer

Wat dragen de dansers en danseressen en waar is die spitz van gemaakt?
 

Dansen met los haar komt niet vaak voor. Het haar van de danseressen wordt naar achteren gekamd en in een knotje gestoken. Soms dragen danseressen een glinsterende haarband of een kroontje op hun hoofd dat bij de rest van het kostuum past.

Een tiara is een ander woord voor kroon. Het verschil is dat een kroon helemaal rondom het hoofd zit. Een tiara lijkt op een diadeem en wordt met een band onder het haar in de nek vastgezet. In Het Zwanenmeer hebben de danseressen prachtige tutu’s aan, en in hun haar dragen ze tiara’s met schitterende stenen.

Hier zie je een heel aantal voorbeelden van haarversieringen.

Dame Hofdans - hoofdtooi
Dame Hofdans - hoofdtooi
Hongaarse heer - hoed
Hongaarse heer - hoed
Koningin III hoofdtooi 2
Koningin III hoofdtooi 2
Napolitaanse heer - hoofdtooi 2
Napolitaanse heer - hoofdtooi 2
Spaanse dame - haar
Spaanse dame - haar
Kinderen
Kinderen
Von Rothbart - haar
Von Rothbart - haar
Hongaars dame - hoofdtooi
Hongaars dame - hoofdtooi

Tutu's

De zwanen dragen een ‘tutu’. Een tutu is een rokje dat naar buiten uitstaat. Meestal is het wit. Tutu komt van het woord ‘tule’. Tule is een stof die lijkt op gaas. In een tutu wordt wel 12 tot 15 meter tule verwerkt. Wil je meer weten van een tutu klik dan hier.

De tutu's in Het Zwanenmeer

De tutu's in Het Zwanenmeer
Tutu's
De zwanen dragen een ‘tutu’.
Tutu's

Maillots

De mannelijke dansers dragen meestal een strak maar soepel pak met daaronder een herenmaillot. Door deze maillot kan je heel goed zien hoe ongelooflijk hoog de sprongen zijn en hoe snel de benen bewegen. Vaak dragen de dansers over hun balletpak nog een soepel zittend jasje. Aan het hof dragen de edelmannen een wijde pofbroek.

Maillots
Maillots

De spitz: op de toppen van de tenen

Een spitz is een speciaal soort balletschoen. Een danseres kan dankzij spitzen op de toppen van haar tenen dansen. Sommige danseressen dragen in hun spitzen soms ook nog teenbeschermers, omdat het natuurlijk heel zwaar voor de tenen is om al het gewicht van het lichaam te dragen.

Gemaakt van ...
Een spitz is voor een groot deel gemaakt van natuurlijke materialen. De schoen is opgebouwd uit laagjes jute en papier die met speciale lijm (schellak) worden geplakt. De bovenkant van de spitz is meestal van roze satijn, de danseressen naaien er zelf linten aan. De verharding van de punt van de schoen is ook gemaakt van schellak of van kunststof. Tegenwoordig zijn er ook spitzen gemaakt van kunststof zonder schellak. Het blauwe materiaal is kunststof.

Spitzen
Spitzen