Makers van Het Zwanenmeer

Wie hebben Het Zwanenmeer gemaakt?

Eerst was het een flop en toen een groot succes!

Dit zijn de makers van Het Zwanenmeer:

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

de componist

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski leefde van 1840 tot 1893 in Rusland. Hij is de componist van Het Zwanenmeer. Een componist bedenkt en schrijft muziek voor een heel orkest. In 1877 werd hij gevraagd om muziek te schrijven voor een sprookjesballet over zwanen. Helaas vond het publiek van toen de muziek en de voorstelling helemaal niet goed. Het Zwanenmeer werd al snel vergeten.

Pepita en Ivanov
Choreografen Marius Pepita (l) en Lev Ivanov (r)

De choreografen: Marius Petipa en Lev Ivanov

Marius Petipa (links op de foto) en Lev Ivanov waren twee beroemde Russische choreografen.

Een choreograaf is iemand die balletten maakt. Hij (of zij) kiest de muziek, bedenkt de passen en beslist hoe het decor en de kostuums er ongeveer uit gaan zien.

Petipa en Ivanov hadden veel succes met twee sprookjesballetten waarvoor Tsjaikovski de muziek maakte: Doornroosje en De Notenkraker. Daarom besloten ze de muziek van Het Zwanenmeer een tweede kans te geven. Ze maakten een nieuw ballet op de oude muziek en deze keer werd de voorstelling wél een succes. Helaas maakte Tsjaikovski dat niet meer mee: hij was ruim een jaar eerder al overleden.

Rudi von Dantzig
Choreograaf Rudi von Dantzig
Toer van Schayk
Choreograaf en ontwerper Toer van Schayk

Het duo Rudi van Dantzig en Tour van Schayk

Rudi van Dantzig was een beroemde Nederlandse choreograaf. Hij leefde van 1933 tot 2012. Twintig jaar lang was hij directeur van Het Nationale Ballet. In die tijd maakte hij een nieuwe versie van Het Zwanenmeer en die versie voeren we nu nog steeds uit.

Rudi veranderde een paar dingen in de oude choreografie. Hij wilde bijvoorbeeld naast prinsen en prinsessen ook de gewone mensen op het toneel laten zien. Hij gaf een grotere rol aan Alexander, de vriend van Prins Siegfried, bovendien voegde hij de rollen voor kinderen van de Nationale Balletacademie toe.

Toer van Schayk werd geboren in 1936 in Amsterdam. Hij is choreograaf en ontwerper. Toer was een goede vriend van Rudi en heeft meegewerkt aan zijn versie van Het Zwanenmeer. Hij ontwierp het decor en alle kostuums én maakte een paar van de dansen die tijdens de grote feesten gedanst worden: in de eerste en de derde akte.