De makers van The Sleeping Beauty

Waarom zeggen we bij het ballet niet gewoon Doornroosje? Waarom gebruiken we de Engelse naam, The Sleeping Beauty?

Sir Peter Wright

Sir Peter Wright

Choreograaf

De maker van de voorstelling die jullie gaan zien is de Engelsman Sir Peter Wright. Daarom is de titel in het Engels. Een ander woord voor de maker van een dansvoorstelling is choreograaf.

Op 25 maart 1989 werd het ballet voor het eerst gedanst in Nationale Opera & Ballet.

Sir Peter Wright heeft samen met Philip Prowse bedacht hoe het ballet er uit gaat zien.  Philip heeft alle kostuumtekeningen gemaakt en Sir Peter heeft alle danspassen bedacht. Toch is dat niet helemaal waar. Want het ballet was eigenlijk al gemaakt door iemand anders...

Petipa

Maar wie was die andere choreograaf?

In Rusland in het jaar 1890 werkte een Franse balletmaker: Marius Ivanovich Petipa. In opdracht van de Russische tsaar moest hij een koninklijk ballet maken. Samen met de directeur van het beroemde theater in Sint Petersburg, bedachten ze dat ze het ballet wilde maken over het mooie sprookje Doornroosje. Het ballet werd voor het allereerst gedanst (dat heet de première) op 15 januari 1890.

De dansers

Hieronder zie je de dansers uit de voorstelling.

Florian
1890 - Doornroosje met haar vader Koning Florestan en twee bediendes
1892 - Lydia Lokopova als Doornroosje
1892 - Lydia Lokopova als Doornroosje
1899 - Roslavleva als Doornroosje
1899 - Roslavleva als Doornroosje

Toen en nu
Sinds 1890 is het ballet heel vaak gedanst in de wereld. Toen zagen de danseressen er heel anders uit dan de danseressen nu. Nu kunnen de dansers en danseressen meer: de sprongen zijn hoger, de draaien gaan sneller en er wordt op veel betere spitzen gedanst.

Tsjaikovski

En wie heeft de muziek bedacht?

De muziek? De muziek is nog altijd van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De componist die wel voor meer balletten prachtig muziek schreef.

Het Balletorkest - het orkest dat nu de voorstelling begeleidt - is veel groter dan het orkest dat speelde toen het ballet in 1890 voor het eerst werd gedanst.