Notenkraker & Muizenkoning: rekwisieten

Een rekwisiet is een voorwerp dat wordt gebruikt in een voorstelling. Rekwisieten kunnen worden gekocht maar heel vaak worden ze gemaakt. In Nationale Opera & Ballet is er een speciale rekwisietendienst. Daar zijn ze heel druk geweest met het maken van de rekwisieten voor Notenkraker en Muizenkoning.

Schaatsen

Aan het begin van de voorstelling wordt geschaatst op de grachten. Maar hoe doe je dat op een toneelvloer? Hiervoor zijn speciale schaatsen ontworpen. Het zijn houten latjes met kleine wieltjes eronder. De dansers hebben hard op deze schaatsen moeten oefenen, vooral de buitenlandse dansers die geen schaatservaring hadden!

Schaats

Toverlantaarn

Oom Drosselmeyer neemt een echte toverlantaarn mee. Nou ja, ‘echt’… hij is gemaakt door de rekwisietendienst.

De materialen moeten niet te zwaar zijn. Ze moeten aan de brandweervoorschriften voldoen en veilig zijn voor de dansers. En het moet er natuurlijk mooi uitzien, dat is het allerbelangrijkst. De toverlantaarn moet eruitzien alsof hij van echt koper is, de zwaarden moeten glimmen alsof ze van staal zijn, al zijn ze in werkelijkheid van hout.

Bij elke voorstelling zijn vijf rekwisiteurs aan het werk. Drie voor de rekwisieten en twee voor de special effects zoals rookmachines, explosies en vuurzwaarden.

Toverlantaarn

Opdracht 1

Maak je eigen rekwisietontwerp. Hieronder staat een deel van de rekwisietenlijst. Kies uit wat jij wilt ontwerpen en schrijf er ook de kleur en afmetingen bij. Kijk in de voorstelling of je je rekwisiet terug kunt vinden! "a.b." betekent afstandsbediening.

Notenkraker pop

Voor de kinderen
1 doos met 6 soldaatjes
1 speelgoed kanon
1 trommeltje
1 trompetje
2 fluitjes
4 stokpaardjes
1 houten sabel
1 lammetje op wielen
1 handpop kat
1 handpop muis
1 chinese pop in doos
1 spaanse pop in doos

Veldslag
1 piano (met a.b.)
1 brancard
1 muizenval
6 paarden met loopmechanisme
1 pop in klein blauw bedje
1 groot kanon
1 trommeltje
9 houten geweertjes
1 zwaard met vuureffect
9 zwaarden van hout

Special effects

De grote notenkrakerpop kan bewegen; via een slim mechaniekje wordt de pop met een afstandsbediening gestuurd.

De klok kan uitschuiven en wel vier meter hoog worden. De kast en de piano zijn ook uitschuifbaar. Clara droomt dat ze heel groot worden.

Het groeien gaat elektrisch: de kast zit vol met accu’s, motoren en tandwielen. De motoren worden aangestuurd met behulp van een afstandsbediening.

In de voorstelling veranderen onderstaande rekwisieten in iets anders. Waarin denk je dat ze veranderen in Clara’s droom?

Klok piano kast

een klok wordt __________________

een piano wordt __________________

een kast wordt __________________

Opdracht 2

Maak een tekening van die verandering. Kijk in de voorstelling wat Toer van Schayk (de ontwerper) heeft bedacht.