Notenkraker & Muizenkoning: reizen

Is klassiek ballet de enige dansstijl die er bestaat in de wereld? Nee, echt niet! Welke dansstijlen ken jij?

In het ballet Notenkraker & Muizenkoning springt het meisje Clara door een grote toverlantaarn samen met haar vriend de Notenkraker. Samen bezoeken ze een heel aantal landen

 

1) Eerst gaan ze naar Spanje

In Spanje wordt veel gedanst. Weet je hoe de meest beroemde Spaanse dans stijl heet? Flamenco!

Spaanse dans

Flamenco

Wat betekent Flamenco eigenlijk? Flamenco is een stijl muziek. De zang, ofwel cante flamenco, is de basis van de flamenco stijl. Daarbij komt vaak ritmisch geklop, bijvoorbeeld op tafels, met stokken of in de handen klappen. Tegenwoordig hoor je ook vaak Spaanse gitaren en handtrommels. De dans die bij de flamenco hoort, herken je aan het ingewikkelde en snelle handen- en voetenwerk.

Klik hieronder voor de Spaanse dans die je terug ziet in de voorstelling: de Jota (spreek uit Gotta).

Spaanse dans

Flamenco

De Jota is een traditionele dans uit Spanje. Vooral de “jota” uit Aragón is heel bekend. Men danst in paren, en het is een nogal snelle dans. De dansers houden castagnetten (kleppers) vast en dansen ermee. In plaats van stampen met de voeten hebben  de dansers een soort espadrilles aan (Spaanse touwschoenen) en maken ze hoge sprongen.

 

2) Na Spanje gaat Clara met de Notenkraker naar een Arabisch land

Ze zien daar  het buikdansen. Klik hieronder voor een voorbeeld van buikdansen van Samai Gemal een beroemde buikdanseres uit Egypte:

Arabische dans

Arabische dans

De buikdans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten.  Het lijkt of alleen de buik beweegt maar dat is helemaal niet zo. De nadruk van de bewegingen ligt op de heupen maar ook de armen en benen zijn belangrijk. De naam buikdans is  eigenlijk niet goed. In veel landen spreekt men liever over oosterse of oriëntaalse dans.

 

3) Dan vertrekken Clara en de Notenkraker naar China

Er zijn heel veel kleine provincies in China die allemaal hun eigen dansstijlen hebben. In sommige stijlen wordt gedanst met zwaarden, andere met bloemen, stokken, waaiers of linten.

Hieronder zie je een voorbeeld van een waaierdans:

Waaierdans

Waaierdans

En hier zie je een traditionele Chinese ‘Lange Mouwen’ dans. De kunst is om niet met de mouwen in de knoop te raken!

Traditionele Chinese dans

Chinese dans

Kijk ook eens naar deze slinger drakendans:

Drakendans

Drakendans

Kun je zien hoe deze draak beweegt? Er lopen wel tien mannen onder de draak met een stok waar de draak aan vast zit. De golfbeweging lukt alleen omdat de mannen heel goed samenwerken en steeds een wave beweging maken. De Drakendans wordt tijdens Oud en Nieuw gedanst om iedereen een gelukkig en gezond Nieuw Jaar te wensen.

 

4) Clara en de Notenkraker gaan ook naar Rusland

Op dit filmpje zie je een bijzondere techniek. Het lijkt alsof de meisjes vooruit zweven, het bovenlijf moet heel stil blijven en de voeten mag je niet zien lopen. Ondertussen bewegen de voeten wel heel snel en zonder dat je ze hoort.

Russische dans

Russische dans

De Trepak komt eigenlijk uit Oekraïne. In de dans wordt hoog gesprongen maar de moeilijkste pas is op je hurken zitten en steeds een voet vooruit steken met je handen gekruist voor je borst, zonder om te vallen! Kijk maar even naar deze film. De muziek is overigens van de Russische dans uit de voorstelling Notenkraker en Muizenkoning.

Russische dans

Russische dans

5) Het laatste land wat Clara en de Notenkraker bezoeken is Griekenland

In Griekenland is dansen één van de grootste tradities. Op elk feest wordt gedanst, alle kinderen leren volksdansen. Er zijn in Griekenland meer dan 300 verschillende regio’s met eigen soort dansen, kostuums en muziek. Wij kennen de Sirtaki, een rijdans, die soms op feesten wordt gedanst. Wist je dat de Sirtaki eigenlijk helemaal geen echte oude volksdans is? De Sirtaki is bedacht voor een Griekse film: Zorba de Griek. Die film werd zo beroemd dat iedereen nu de Sirtaki danst! Op deze link zie je de Sirtaki-dans.

Griekse dans

Griekse dans

Tot slot:
Kun je alle landen vinden op de wereldkaart?
Ken je nog andere dansstijlen?