Notenkraker & Muizenkoning: de kostuums

Een kostuum is kleding die speciaal voor een voorstelling wordt gemaakt. Iedereen die in een voorstelling speelt of danst, draagt een kostuum.

De voorstelling Notenkraker en Muizenkoning heeft wel driehonderd verschillende kostuums, honderden kilometers goudband, twintig maskers, vijftig verschillende hoeden, zesenvijftig paar kinderschoenen, honderd paar spitzen en nog veel meer!

De kostuumontwerpen zijn getekend door Toer van Schayk. De kostuums lijken niet op kleding van nu. De periode waarin dit soort kostuums werd gedragen, heet de Empire-tijd. Dat was van 1800-1820 toen Napoleon aan de macht was.

Goudband uit Londen

Toer maakte voor elk personage een kostuumtekening. De kostuumafdeling van Het Nationale Ballet ging met die tekeningen aan de slag. Eerst moeten de juiste stoffen worden gevonden. Die komen uit verschillende landen: het goudband op veel jasjes, komt bijvoorbeeld uit Londen.

Een heel bijzonder kostuum is de jurk van de moeder van Clara in de Russische dans. Dit kostuum is helemaal geborduurd met glazen parels. Het kostuum weegt wel tien kilo. De jurk is zo lang dat je tijdens het dansen de voeten niet ziet.

de Russische staalboom
De zware jurk van Clara's moeder

Snelverkleding

De kinderen gaan eerst op als jonge meisjes in mooie feestjurken. Zodra ze afkomen hebben ze een snelverkleding van feestmeisjesjurk en jongenskostuums naar muizenkostuum. Dit is een erg snelle verkleding, maar achter het toneel staat een groep kleders klaar om hen te helpen.

Hieronder zie je de kostuumtekeningen voor de hoofdrollen. Print ze uit en hang ze op met de namen erbij.

Clara tekening
Clara tekening
Frits tekening
Frits tekening
Louise tekening
Louise tekening
Moeder tekening
Moeder tekening
Vader tekening
Vader tekening
Drosselmeyer tekening
Drosselmeyer tekening
Neef tekening
Neef tekening
Notenkraker tekening
Notenkraker tekening
Muizenkoning tekening
Muizenkoning tekening