De wolf

Zoals je hebt gelezen verloopt in dit sprookje het verhaal niet helemaal zoals je gewend bent. Veel sprookjes zijn opgeschreven door schrijvers in prachtige sprookjesboeken, zoals die van de gebroeders Grimm, of Hans Christian Andersen. Maar wist je dat in heel veel landen over de hele wereld sprookjes net weer iets anders worden verteld dan dat wij hier gewend zijn?

De wolf

Noord Amerika

Voor de Dinéh (of Navajo) bijvoorbeeld, een volk van oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika, heeft de wolf een speciale betekenis. In hun verhalen is de wolf een enorm krachtig dier, maar moet je niet per se bang zijn voor het dier zelf – maar wel voor hoe mensen de kracht van de wolf kunnen gebruiken om slechte dingen voor elkaar te krijgen. Er wordt verteld over heksen en tovenaars die zich in een wolvenhuid hullen om daadwerkelijk in een wolf te veranderen.

 

Japan

In Japan wordt de wolf in eeuwenoude verhalen, anders dan bij ons, gezien als zorgzaam en beschermend, en in sommige verhalen zelfs als een god. Hij beschermt dan de inwoners van Japan tegen andere, kwade goden, of zorgt voor een goede oogst en gezondheid.

 

Rome

Voor de Romeinen die zo’n 2000 jaar geleden leefden stond de wolf dan weer voor moed, strijdlust en trouw – waarden die zij heel belangrijk vonden. Niet gek dus dat het meest geliefde verhaal over het ontstaan van Rome gaat over twee broers, Romulus en Remus, die de stad oprichtten nadat ze in het wild waren opgevoed door een wolvin.

Opdracht

  • Bedenk een verhaal wat je kent, waar een dier centraal staat.
  • Vertel in het kort wat voor karakter dat dier heeft in het verhaal, en hoe de andere karakters in het verhaal denken over jouw dier
  • Is er ook een kant aan jouw karakter die we in het verhaal niet zien? Kan je bedenken hoe andere karakters (die niet in het verhaal voorkomen) denken over jouw karakter? Wat zien we niet? Wat gebeurt er voor het verhaal begint, of juist daarna?