De muziek

Vasco Mendonça is de componist van Het meisje, de jager en de wolf. De componist van een opera is degene die alle noten bedenkt, en in dit geval ook alle geluiden, ritmes en geluidseffecten.

Mendonça is een meester in het maken van sfeer met instrumenten. Het verhaal is spannend, en dat hoor je ook aan de muziek. De muziek volgt op alle momenten in het verhaal precies de sfeer.

De instrumenten die je ziet en hoort zin deze voorstelling zijn heel bijzonder voor een opera. Heel veel opera’s worden begeleid door een zogenaamd symfonieorkest met strijkinstrumenten, blaasinstrumenten en slagwerk.

Symfonieorkest

In deze opera zit behalve klarinet, cello, en heel veel slagwerk ook een elektrische gitaar! Dat is heel bijzonder voor opera en komt bijna nooit voor.

Klarinet en cello zijn vast onderdeel van een symfonieorkest, en slagwerk ook. Maar in de lijst van slagwerkinstrumenten in deze opera komen ook namen voor die slagwerkers minder vaak zien. Zo wordt er gespeeld op de guiro (een houten schraper die je vaak hoort in Braziliaanse muziek), de chinese cymbaal (bekkens met een hoog, schel geluid), en ook de metal sheet. Dat is simpelweg een vel metaal waar geluid mee wordt gemaakt!

De speler die klarinet speelt speelt ook melodica. Een melodica wordt ook wel pianofluit genoemd. Het is een instrument met toetsen (zoals op een piano), maar het geluid ontstaat door te blazen in een mondstuk dat met een pijpje aan het instrument vast zit. Dat klinkt een beetje als een accordeon, maar dan wat scherper. De speler kan de klank veranderen door harder of zachter te blazen.

Luistervragen

  • Kun jij ontdekken waar en hoe het vel metaal gebruikt wordt in de opera?
  • Op wat voor momenten hoor je de melodica?
  • Kun je je hele spannende momenten in de muziek herinneren, en weet je welke instrumenten je toen hoorde?