Het meisje, de jager en de wolf

Je kent de wolf vast uit sprookjes en andere verhalen als een gevaarlijke figuur. Ken je het sprookje van Roodkapje? Of van de wolf en de zeven geitjes? Of de drie biggetjes?

In al deze verhalen duikt de wolf op als een hongerige moordenaar. De wolf is misschien wel de bekendste slechterik. Hij is het gulzigste, sluwste en gemeenste beest dat je in een sprookjesbos kunt tegenkomen. Eigenlijk is hij alles wat wij zelf niet moeten zijn. En het zou best kunnen dat we juist daarom zo graag verhalen over hem vertellen. Dat doen we al duizenden jaren lang, en op plekken over de hele wereld.

Maar is de wolf echt zo’n slechterik als de sprookjes je doen geloven? Is hij echt zo gevaarlijk voor ons mensen, of is hij misschien net zo bang voor ons als wij voor hem?

De wolf en het meisje

In deze opera beleef je de avonturen van de wolf, maar dan eens van de andere kant gezien. Door misverstanden, vooroordelen en domme pech wordt hij al eeuwen lang onterecht als schurk gezien. Het is dus de hoogste tijd voor een nieuwe kijk op de wolf!

Synopsis Het meisje, de jager en de wolf

Twee jagers verstoppen zich in de schaduwen van het bos. De wolf is voor hen op de vlucht. Hij is hongerig en gewond en zoekt een veilige plek. Dan ontdekt hij een half afgemaakt huis, waar twee biggetjes liggen te slapen. Hij bouwt verder aan de muren van het huis. Als hij bijna klaar is worden de biggetjes plots wakker en verstopt de wolf zich buiten. Ondertussen komen de jagers steeds dichterbij; de wolf klopt op de deur van het huis, in de hoop dat de biggetjes hem binnenlaten. Maar ze zijn te bang voor hem…

Nog altijd op de vlucht komt de wolf een tijdje later Rosa tegen. Zij is nieuwsgierig naar wie hij is. Langzaam maar zeker vertelt hij meer over zichzelf en waarom hij wordt opgejaagd. Hij vertelt haar dat hij naar de maan wil, waar geen jagers wonen. Rosa besluit hem te helpen een raket te bouwen.

Terwijl ze de raket aan het maken zijn, leren Rosa en de wolf elkaar beter kennen. Als de raket af is horen ze de jagers in de verte. De wolf stapt in en neemt afscheid van Rosa. Voordat de wolf kan opstijgen verschijnt een van de jagers, die de motor stopt en de wolf grijpt. Hij vertelt de wolf waarom hij op hem blijft jagen, ook al heeft de wolf hem niets misdaan. Hij weet te ontsnappen en gaat er vandoor.

Verderop in het bos komt de wolf Rosa weer tegen, die net haar grootmoeder gaat opzoeken. Ze zijn blij elkaar weer te zien. Als de avond valt en Rosa haar rode cape omdoet, gaan de twee een weddenschap aan over wat de snelste weg is naar grootmoeders huis. Ze nemen allebei een andere route.

De wolf komt als eerste aan bij het huis van grootmoeder, maar hij vindt haar er vreemd uitzien. De wolf komt dichter bij het bed, maar dan blijkt dat het niet grootmoeder is, maar de jager zich als haar heeft vermomd. De jager overmeestert hem en haalt zijn wapen tevoorschijn: hij gaat hem nu eindelijk doden. Dan komt Rosa binnen, en als bij toverslag brengt zij alles tot stilstand.

Opdracht

  • Kies een sprookje wat je goed kent en omschrijf de karakters van de figuren in het sprookje. Zijn ze vrolijk of boos? Goed of slecht? Slim of dom?
  • Verander een van de figuren door deze een ander karakter te geven. Maak de vrolijke Roodkapje bijvoorbeeld eens een heel chagrijnig meisje!
  • Bedenk nu hoe het verhaal van het sprookje gaat, en kijk eens wat er verandert; op welke momenten reageert je figuur anders dan in het verhaal dat je kent? Wat heeft dat voor gevolgen voor het sprookje? Loopt het misschien wel helemaal anders af?