Giselle: Familiewapens

Wat is een familiewapen?

Familiewapens zijn bedacht ergens in de 12e eeuw. Ridders op het slagveld gebruikten felgekleurde wapenschilden om zichzelf aan de medestanders en de tegenpartij herkenbaar te maken. 

Ken je het gezegde ‘kleur bekennen’? Wat zou dat betekenen?

Die uitspraak ontstond toen later families hun eigen schild gingen bedenken en ervoor wilden uitkomen waar ze toe behoorden. Ze wilden ‘kleur bekennen’.

familiewapens

Vorm

Hoe ziet een familiewapen eruit? Een familiewapen bestaat bijvoorbeeld uit een schild, een krans, een tekening van een dier of een kroon en een mooie spreuk. Het schild is het belangrijkste onderdeel van het familiewapen.

Iedereen mag een familiewapen hebben. Er zijn mensen die zich veel bezighouden met het maken en gebruiken van familiewapens. Dat heet heraldiek. In heraldiek zit het oude woord heraut. Zoek maar op wat dat betekent. Een heraut draagt geen wapens maar is gekleed in de kleuren van het leger of het hof waar hij bij hoort.

 

Adel

Graaf Albrecht heeft ook een familiewapen dat staat geschilderd op de jachthoorn. Zo herkent Hilarion dat Albrecht helemaal geen boerenzoon is maar een heer van adel!

Familiewapens

Opdracht

Op internet zijn  veel afbeeldingen te vinden van familiewapens. Maak met je klas jullie eigen klassenwapen en zet er geheime tekens in!