Giselle: Decor

Toer van Schayk was tijdens de jaren zestig een geliefd solist bij Het Nationale Ballet. Na zijn carrière als danser werd hij een beroemd choreograaf. Wat veel minder mensen weten is dat Toer ook kunstenaar is en ook nog werkt als kostuum- en decorontwerper voor allerlei dansvoorstellingen, zoals bijvoorbeeld Giselle.

Toer van Schayk
Toer van Schayk | Fotograaf: Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
placeholder

Wat is een maquette?

Een maquette is het ontwerp van een decor, gemaakt in miniatuur uitvoering. Toer van Schayk maakte van hout en karton een miniversie van het hele decor, zodat daarna door de makers in het Decoratelier zijn ontwerp in het groot kon worden uitgevoerd. Bovendien kun je, door er eerst een maquette van te maken, nog op tijd veranderingen of verbeteringen aanbrengen in het echte decor.

Landschapsschilderijen

Toer van Schayk heeft zelf ooit de rol van Hilarion gedanst en was dus zeer bekend met het ballet. Voor het decor van deze versie van Giselle bedacht hij een enorm achtergronddoek waarop hij grote landschapsschilderijen liet schilderen.

Tijdens de eerste akte zien we een dorpsplein met daarachter grote bergen. Bij de tweede akte, in het rijk van de Wili's, is een duister bos te zien, met daarboven donkere wolken en spookachtig maanlicht.

Hier zie je enkele foto’s uit Giselle met het decor ontworpen door Toer van Schayk:

Decor Giselle
Decor Giselle
Decor Giselle