Frida: Het verhaal

Animatie Frida

Frida: Het verhaal

Het Communisme

Frida werd in 1907 geboren en in 1910 brak de revolutie uit in Mexico. De mensen kwamen in opstand tegen de dictatuur. Veel Mexicanen geloofden dat het communisme een oplossing zou zijn voor hun armoede.

Wat is communisme eigenlijk?

Twee filmpjes die dit in het kort toelichten:

Wat is communisme?

Wat is communisme?

Wat is communisme?

Wat is communisme?
Diego Rivera

Diego Rivera, de man van Frida, was een voorstander van het communisme. Hij schilderde tussen 1920 en 1940 heel veel muurschilderingen over arbeiders in de industrie, de mijnen en op het platteland. Klik hier om zijn muurschilderingen te bekijken.

wapen Mexico

Over Mexico
In Mexico wonen nu zo’n 104 miljoen mensen. De meeste daarvan, zo’n 24 miljoen mensen, wonen in de hoofdstad, Mexico-Stad. In ons eigen land wonen ongeveer 17,5 miljoen mensen – dat is dus heel wat minder dan alleen al het aantal mensen dat in de hoofdstad van Mexico woont!

Ondanks dat het land rijk is aan goud en zilvermijnen is de bevolking erg arm. Sommige bevolkingsgroepen werden daardoor aangetrokken tot het communisme in de tijd van de Mexicaanse revolutie. Toch is Mexico geen communistisch land geworden.

Mexico heeft een president. Hij heet: Andrés Manuel López Obrador. Hij is bovendien opperbevelhebber van het leger. Mexico-Stad heeft ook een burgemeester. De burgemeester van Mexico moet heel wat problemen oplossen. Kun je een aantal problemen van deze enorme stad bedenken? Denk aan huisvesting, afval, armoede, drugs, elektriciteit, het onderhoud van de riolering en de zorg om schoon water te bieden aan iedereen.