Frida: Frida's kleding

De kleding van Frida.

Tehuana kleding

Frida Kahlo ging kleren dragen van een van de meest bekende stammen uit Mexico: de Tehuana stam. De moeder van Frida kwam uit het gebied waar deze stam leefde, uit Oaxaca. De vrouwen uit dit gebied stonden bekend als heel sterk en onafhankelijk.

Tehuana jurk
Tehuana jurk

Frida schilderde zichzelf vaak met deze mooie geborduurde jurken.

Huipil museum mexico

Ze maakte ook een zelfportret met de zogenaamde huipil. De huipil is een soort hoofdtooi van kant wat helemaal wordt gevouwen en gesteven. Ze schilderde zichzelf met de huipil en op haar voorhoofd schilderde ze het portret van Diego.

Het portret heet: Diego in mijn hoofd 1943. (Diego on my mind)

Frida kleedde zich graag in de traditionele kleding omdat ze trots was op haar land. En ook bedekte ze hiermee haar benen die -doordat ze kinderpolio had gehad- niet gelijk waren.

Klik hier voor afbeeldingen van Frida in traditionele Mexicaanse en Europese kleding.
Het schilderij heet; ‘de twee Frida’s’. Toen ze dit schilderde had ze liefdesverdriet omdat ze net was gescheiden van Diego.

Frida corset kleding

Vanwege haar ongeluk was Frida’s ruggenwervel heel erg beschadigd en moest ze altijd een corset dragen. In haar kostuum zie je de banden van het corset om haar lichaam. Ze droeg speciale, met de hand gemaakte, schoenen omdat haar benen ongelijk waren.

Sombrero's

Wat is sombrero eigenlijk?
De sombrero is een type hoed afkomstig uit Latijns-Amerika, in het bijzonder uit Mexico. Vaak zijn sombrero's, net als cowboyhoeden, gemaakt van stro of vilt. Sombrero's werden gedragen door veldarbeiders als bescherming tegen de zon! In het Spaans wordt elke hoed met een rand sombrero genoemd. De naam is afkomstig van het Spaanse woord sombra, dat schaduw betekent. Inmiddels zijn sombrero’s net zo bekend als klompen in Nederland!

Rebozo

Een Rebozo is een shawl of omslagdoek geweven van wol, katoen of zijde.

Mariachi band