Frida: El dia de los muertos

In de voorstelling zie je dat Frida vaak wordt begeleid door dansende skeletten in zwarte pakken. Dit ziet er misschien griezelig uit, maar in Mexico zijn geraamtes en doodskoppen ieder jaar volop te zien. Daar wordt namelijk elk jaar op 1 en 2 november de "Dag van de doden" (El Dia de los Muertos) gevierd. De Mexicanen vieren dat de doden terug naar de aarde komen om de levenden te bezoeken. Op 1 november komen de overleden kinderen naar de aarde en op 2 november de volwassenen. De doden zijn dan de gasten van de levenden. Begraafplaatsen worden drukbezocht, bij grafperken wordt gepicknickt er worden kaarsen aangestoken en muziek gemaakt én je ziet overal bont gekleurde skeletten en doodskoppen op straat. Het Mexicaanse feest van de doden is verwant aan de feesten Allerheiligen en Allerzielen, die sommige christelijke Nederlanders vieren en aan het Amerikaanse feest Halloween.

Feestposter van dias de los muertos
Feestposter van dias de los muertos
Gekleurde skeletjes
Gekleurde skeletjes
Dias de los muertos
Dias de los muertos
Dia de los muertes familie
Dia de los muertes familie
Altaar voor dias de los muertos
Altaar voor dias de los muertos
Portret skelet
Portret skelet
Skelet met vlammende handen
Skelet met vlammende handen

Bij Día de los Muertos horen traditionele gerechten, waarvan sommige al door de Azteken werden bereid. Niet alleen om zelf op te eten, maar ook om op altaars aan de doden aan te bieden.
Pan de muertos is een luchtig zoet brood dat op smaak is gemaakt met anijs of oranjebloesem-essence. Je drinkt er atole bij, een warme, dikke drank van maïsmeel met suiker, vanille en kaneel. Voor champurrado doe je daar nog (zeer pure) chocolade door of je drinkt kruidige warme chocola op waterbasis.

Meer weten over de Día de los Muertos?
De film Coco gaat over een Mexicaans jongetje Coco, die heel graag zijn bet-overgrootvader wil terugvinden omdat hij een beroemd zanger was. Deze film is een prachtige animatie en laat alles zien over Día de los Muertos. Bekijk de film trailer van Coco.

Naamdag
In Mexico wordt Kerstmis en Nieuwjaar gevierd maar eigenlijk is elke dag daar een feestdag. Elke dag op de kalender wordt net als in Griekenland genoemd naar een of meer heiligen. In plaats van verjaardagen vieren de Mexicanen naamdagen. Heb je als Mexicaan dezelfde naam als de heilige waarnaar de dag is vernoemd, dan word je gefeliciteerd en krijg je cadeaus. 24 juni is bijvoorbeeld de dag van San Juan of wel Sint Jan; iedereen die Jan heet wordt op 24 juni gefeliciteerd en krijgt cadeaus!

Guadelupe
Op 12 december vindt waarschijnlijk het belangrijkste feest in Mexico plaats. De Mexicanen vieren dan het nationale feest van de maagd van Guadalupe. Guadalupe beschermt Mexico. Pelgrims lopen in Mexico met fakkels en dragen traditionele kleren. Tienduizenden Mexicanen beklimmen die dag de berg naar de kerk "Iglesia de Guadalupe" in Mexico-Stad. De hele dag is er in Mexico feest met muziek en vuurwerk. Omdat er zoveel mensen aan meedoen is er inmiddels een nieuwe kerk gebouwd waar nog meer mensen in kunnen. In deze kerk wordt een stukje van de mantel van de heilige maagd van Guadalupe bewaard.

Heilige maagd van Guadalupe
Heilige maagd van Guadalupe
Kerk "Iglesia de Guadalupe" in Mexico-Stad
Kerk "Iglesia de Guadalupe" in Mexico-Stad
Wegens teveel mensen is er nog een kerk gebouwd voor "Guadalupe" in Mexico-Stad
Wegens teveel mensen is er nog een kerk gebouwd voor "Guadalupe" in Mexico-Stad