Frida: De makers

Annabelle Lopez Ochoa

Annabelle Lopez Ochoa – choreografie: Het ballet Frida is gemaakt door Annabelle Lopez Ochoa. Zij is een Colombiaans-Belgische danseres en choreograaf. In België heeft ze de balletopleiding gevolgd aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Twaalf jaar lang heeft ze gedanst in allerlei balletgezelschappen in Europa. In 2003 besloot ze om niet meer zelf te gaan dansen maar om balletten te gaan maken. Dat lukt heel goed, ze wordt overal in de wereld door balletgroepen uitgenodigd om nieuwe stukken te maken. In het voorjaar van 2019 maakte Annabelle op uitnodiging van the English National Ballet een eerste choreografie over Frida. Dit ballet heette Broken Wings en duurde 45 minuten. De titel komt van een uitspraak van Frida Kahlo: in 1953 werd Frida’s rechterbeen geamputeerd tot aan haar knie. Na de operatie zei ze: ‘Voeten waarom heb ik ze  nodig? Ik heb vleugels om te vliegen.’ Annabelle werd uitgenodigd door de directeur van Het Nationale Ballet om het ballet over Frida Kahlo verder uit te werken. Het ballet heet nu Frida en gaat op 6 februari in première. Voor een aantal van haar balletten heeft ze prijzen gewonnen. Op haar website vind je mooie video’s en foto’s van haar balletten.

Nancy Meckler – dramaturgie: Een dramaturg helpt om onderzoek te doen naar het verhaal. Bij deze voorstelling las ze zoveel mogelijk over Frida Kahlo en hielp ze Annabelle met het ontwikkelen van ideeën en het samenstellen van het hele verhaal.

Peter Salem

Peter Salem – muziek: Peter heeft het zeldzame talent dat hij voor heel veel verschillende disciplines muziek kan componeren: voor film, theater, ballet en concerten. Hij componeerde bijvoorbeeld de muziek voor de beroemde TV-serie Call the Midwife. Frida is al het zesde ballet waarvoor hij muziek heeft gecomponeerd. Peter heeft Annabelle ontmoet bij een balletgezelschap in Schotland. Die samenwerking verliep zo goed dat zij hem weer heeft gevraagd toen ze aan het ballet Frida begon.
Op zijn website kun je nog meer over hem lezen en zijn muziek beluisteren.

Dieuweke van Rey

Dieuweke van Rey - kostuums: Dieuweke studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht aan de afdeling Theatervormgeving. Ze heeft gewerkt voor allerlei verschillende groepen en theatermakers. Bijvoorbeeld voor de Bolshoi Opera in Moskou, Nationaal Ballet van Cuba, Joffrey Ballet Chicago en verder nog theaters in Zwitserland, Duitsland, Noorwegen en Zuid-Afrika. Maar ze werkt ook voor Nederlandse theatermakers zoals Jochem Myer, Youp van 't Hek, Wende, Danstheater ISH, Het Balletorkest en nog veel meer!

De voorbereiding
Annabelle, Nancy, Dieuweke en Peter hebben eerst alles wat ze maar konden vinden over Frida Kahlo gelezen en bekeken. Annabelle heeft samen met haar dramaturge Nancy Meckler het verhaal van de voorstelling geschreven.
Na al het onderzoek ging het hele team met elkaar overleggen wat ze het meest interessant vonden en wat hen ontroerde. Frida schilderde rode lijnen in sommige van haar schilderijen naar bijvoorbeeld haar familie, naar Diego en naar haar ongeboren kinderen. Die rode lijnen ga je terugzien in het decor en de kostuums. Zo hebben ze met elkaar gekozen wat ze heel belangrijk vonden en wilden laten zien.

De muziek
Peter heeft in de muziek echte traditionele Mexicaanse muziek verwerkt.

Chavela Vargas is een beroemde Mexicaanse zangeres en was een goede vriendin van Frida. Je hoort tijdens de voorstelling een opname van een lied van Chavela: ‘La Llorona’ –‘De huilende vrouw.’ Luister hier naar La Llorona.

Peter heeft in zijn muziek soms de sfeer overgenomen van traditionele bands, Mariachi bands. Je hoort de harp, de marimba, gitaar en heel veel percussie-instrumenten. De Mexicaanse Mariachi bands spelen meestal op gitaar, trompetten een violen op straat. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze video.

Meer foto’s van Mariachi bands vind je hier.

Hier hoor je al een klein proefstuk van zijn muziek met de titel De jonge Frida:

De jonge Frida