De choreograaf van Don Quichot

Alexei Ratmansky

Don Quichot is gemaakt door de choreograaf Alexei Ratmansky. Hij is geboren in St. Petersburg in Rusland. Hij werkt nu bij het American Ballet Theatre en heeft in 2010 de voorstelling Don Quichot voor Het Nationale Ballet gemaakt.

Alexei Ratmansky
Choreograaf Alexei Ratmansky
  • Wat doet een choreograaf?
    Een choreograaf of dansmaker is iemand die een dans ontwerpt. Hij (of zij) bedenkt danspassen en combineert ze meestal op muziek, tot een geheel. Soms beelden balletten een verhaal uit. Soms niet en wordt er alleen een thema uitgebeeld, of een gevoel. Het mooie van naar dans kijken is dat je je eigen verhaal kunt verzinnen bij wat je ziet.
     
  • Hoe word je choreograaf?
    De meeste choreografen waren eerst zelf danser. Het is handig als je muziek kunt lezen en muzikaal bent. Het hebben van fantasie, verbeelding helpt ook!

Marius Petipa

Alexei was niet de eerste choreograaf die Don Quichot maakte. De allereerste keer dat het ballet werd gedanst was  op 26 december 1869 in het Koninklijk Bolshoi Theatre in Moskou. De choreograaf die het ballet toen maakte, heette Marius Petipa. Marius werd geboren in 1818 in Marseille in Frankrijk. Op zijn zevende jaar wilde hij al dansen. Zijn vader was balletdanser en zijn moeder toneelspeelster. Marius werd een bekende balletdanser en trad op in de hele wereld, zelfs in New York!

Toen hij 29 jaar was, werd Marius gevraagd om in Rusland, in Sint Petersburg te komen dansen als eerste solist. Uiteindelijk is hij daar ook choreograaf geworden en heeft hij de meest beroemde balletten gemaakt zoals Don Quichot maar ook Notenkraker en MuizenkoningThe Sleeping Beauty en Het Zwanenmeer!

Marius Petipa
Choreograaf Marius Petipa