Coppelia: Het verhaal

Animatie Coppelia

Animatie Coppelia

Verhaal

Schone schijn, ware liefde en de maakbaarheid van het leven. Dat zijn de thema’s van Coppelia. Het ballet vertelt het verhaal van Zwaantje die het – om haar grote liefde Frans niet kwijt te raken – opneemt tegen Coppelia, de mysterieuze muze van Dr. Coppelius. Maar al gauw blijkt dat er veel meer speelt dan alleen de strijd tussen twee liefdesrivalen.

Akte 1

Zwaantje heeft een juicebar in een klein stadje, naast de sportschool van haar verloofde Frans. Ze zijn beiden populair en hebben een groep vrienden en vriendinnen. Morgen gaan ze trouwen. Iedereen verheugt zich op het feest. Maar voordat het zover is, wordt eerst nog een prachtig, nieuw, groot gebouw in het stadje geopend: de Coppelia Clinics van de beroemde Dr. Coppelius. Het stadje wordt overstroomd door beroemdheden en media. De mooie Coppelia, de muze van Dr. Coppelius, verricht de opening. Zijn naaste medewerkster Anna Marx en een groep prachtige, identieke assistentes leiden de stoet beroemde klanten de kliniek binnen. Iedereen wil zich laten verjongen en verfraaien door de beroemde arts. De bewoners van het stadje kijken vol bewondering toe hoe prachtig de klanten eruit zien als ze weer naar buiten komen. Dr. Coppelius deelt ook ruim verjongingspillen en schoonheidspillen uit aan de bewoners van het stadje om nog meer klanten te winnen. Frans vindt Coppelia fascinerend en dat bevalt Zwaantje helemaal niet. Ze krijgen er ruzie over, maar maken het weer goed. ’s Avonds, als alles weer rustig is, ziet Frans Coppelia weer op het balkon van de kliniek. Zijn vrienden dagen hem uit om op haar af te gaan. Tot Frans’ verbazing wordt hij door Dr. Coppelius en Anna Marx uitgenodigd om persoonlijk met Coppelia kennis te maken. Hij gaat de kliniek in. Emma, een van Zwaantjes vriendinnen, heeft dat gezien en waarschuwt Zwaantje. Die besluit om samen met haar andere vriendinnen de kliniek in te sluipen op zoek naar Frans.

Akte 2

Het is nacht. De meisjes zien in de receptie alle assistentes slapen. Door per ongeluk op de knop van een bedieningspaneel te drukken, belanden ze in het geheime laboratorium van Dr. Coppelius. Zwaantje zoekt verder naar Frans, maar haar vriendinnen zijn te nieuwsgierig naar wat zich allemaal in de enorme kast in het laboratorium bevindt. Ze ontdekken eerst een schat aan kleren, schoenen, tassen en andere accessoires en vervolgens een aantal Idols, levensgrote poppen met een eigen kamertje. Het wordt een feestje, waarbij de meisjes alle kleren proberen en ontdekken dat de Idols kunnen dansen. Alleen Zwaantje blijft zoeken. Ze vindt niet Frans, maar Coppelia achter de laatste deur en ontdekt dat ze geen meisje is, maar een pop. Anna Marx verschijnt en alle meisjes vluchten, behalve Zwaantje die zich in Coppelia’s kamer verstopt. Dr. Coppelius verschijnt met Frans, die ontevreden is omdat hij Coppelia nog steeds niet heeft ontmoet. Frans krijgt drankjes aangeboden en wordt vervolgens gehypnotiseerd. Dan haalt Dr. Coppelius Coppelia tevoorschijn. Hij weet niet dat het Zwaantje is die zich vliegensvlug heeft verkleed als Coppelia. Zwaantje vertrouwt de plannen die Dr. Coppelius met Frans heeft niet. Achter het laboratorium ziet zij nog een veel enger laboratorium, met allerlei onderdelen van mensen. Zij probeert Dr. Coppelius op alle mogelijke manieren af te leiden. Die is verrukt van haar levendigheid, maar gaat toch door met Frans: hij sluit hem aan op een machine en wil Zwaantje aan de andere kant aansluiten om haar nog meer leven in te blazen. Zwaantje weet zichzelf en Frans op het laatste moment te bevrijden; zij laat zien dat zij niet Coppelia, maar Zwaantje is. Samen ontvluchten ze het laboratorium met Anna Marx en de assistentes op hun hielen. Dr. Coppelius huilt bij de echte, onttakelde Coppelia.

Akte 3

De bruiloft van Frans en Zwaantje wordt gevierd in het park. Eerst wil Zwaantje niet en ze weigert haar bruidsjurk aan te trekken; ze twijfelt toch wel erg aan Frans’ liefde. Frans zweert dat hij van haar houdt en ze laat zich overhalen. Alle bruiloftsgasten zijn opgelucht. Als ze op het punt staan hun jawoord te geven verschijnen Dr. Coppelius, Anna Marx en alle assistentes in het park met Coppelia die ook als bruid gekleed is. Frans staat tussen twee bruiden, maar hij twijfelt niet meer. Door zijn koelbloedig ingrijpen wordt de hele Coppelia-wereld als fake ontmaskerd. Dr. Coppelius en Anna Marx druipen af. De bruiloft wordt gevierd en iedereen is gelukkig.