Cinderella: de choreograaf

Christopher Wheeldon

Choreograaf

Christopher Wheeldon

Christopher is de choreograaf van Cinderella. Een choreograaf is iemand die een dansvoorstelling maakt. Een choreograaf bedenkt de danspassen en samen met de ontwerpers bedenkt hij hoe de kostuums en het decor eruit kunnen zien. 

Cinderella werd voor het eerst gedanst in 2012. Toen was Christopher bij alle dansrepetities. Nu wordt Cinderella weer opnieuw ingestudeerd. Dit keer leiden de balletmeesters de repetities en komt Christopher alleen op het laatst nog even kijken of alles weer net zo goed is als in 2012!

Christopher Wheeldon volgde zijn dansopleiding aan de Royal Ballet School in Londen. Later werd hij uitgenodigd om bij het beroemde New York City Ballet te komen dansen. Hij danste zo goed dat hij er zelfs tweede solist werd.

In 2000 stopte Christopher met dansen. Hij wilde eigenlijk liever choreograaf worden en zelf voorstellingen gaan maken. Dat is heel goed gelukt. Hij is nu zo beroemd dat hij over de hele wereld wordt uitgenodigd om voorstellingen te maken.

Christopher vindt het belangrijk dat dansers heel goed kunnen dansen, maar hij vindt het net zo belangrijk dat zij goed zijn in uitbeelden. Let maar eens op de zusters van Cinderella, of haar stiefmoeder. Zij dansen supergoed, maar laten met hun bewegingen en hun gezicht ook het karakter van hun personage heel goed zien.

Wist je dat Christopher nog maar 8 jaar was toen hij al zijn eerste eigen ballet maakte? Dat ging over jonge zwanen die uit een ei moesten kruipen. Zijn eigen Zwanenmeer!