Myra Kroese
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Myra Kroese

Alt

Myra Kroese studeerde zang aan het conservatorium van Rotterdam en kreeg al snel de kans om solistisch te zingen olv dirigenten als Barend Schuurman en Jan Eelkema. In 1982 trad Kroese toe tot het Nederlands Kamerkoor, op advies van dirigent Hans van den Hombergh, met wie zij eveneens regelmatig als solist werkte. In het NKK deed Kroese een schat op aan ervaring, zowel door het werken met grote dirigenten als Erik Eriksson, Reinbert de Leeuw, Paul ven Nevel, Grete Pederson e.v.a. als door het zingen met haar collega’s. Samen musiceren, elkaars kleur overnemen, de zuiverheid bewaken, de muziek stijlvol vertolken: het behoort voor haar tot de hoogtepunten van muziek maken.

Naast haar baan bij het NKK bouwde Kroese ook een solistische carrière op, vooral op het gebied van oratoria. Zij zong ondermeer Bach’s Johannes Passion bij Jos van Immerseel, Matthäus Passion bij Frans Brüggen, C Moll Messe-Mozart met Ed Spanjaard en Wo bist du, Licht- Vivier onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Ze geeft regelmatig liedrecitals met muziek van onder meer Brahms, De Falla, Guridi, Moussorgski, Strawinsky en Caroline Ansink. Laatstgenoemde componist schiep in 2015 de opera ‘Polen in Plan Zuid’ waarin Kroese de rol van Moeder zong en speelde; een hoogtepunt in haar carrière en leven, mede door de samenwerking met Ansink en regisseur Olaf Mulder.
Na meer dan 25 jaar verruilde Kroese haar baan bij het NKK voor een aanstelling in het koor van de Nationale Opera, zodat zij ook onderdeel kan uitmaken van theater met alles wat daarbij komt kijken.

Myra Kroese werkt in haar vrije tijd als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en ontwerpt sieraden. Haar grote liefdes zijn haar twee kinderen en haar partner.