Itzel Medecigo
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Itzel Medecigo

Alt

De Nederlands-Mexicaanse Itzel Medecigo studeerde aan de Hogeschool voor Muziek in Mexico City en aan het Utrechts Conservatorium. Tegenwoordig wordt ze gecoacht door Nadine Secunde. Door de jaren heen heeft ze gewerkt met Dobrinka Yankova, Gemma Visser, Susan Young, Jeff Cohen, Janet Williams, Aldert Vermeulen en vele anderen.

In 2007 kreeg Itzel de prijs voor ‘Best Interpretation of Mexican Music’ tijdens de Maritza Alemán Singing Competition. In 2013 en 2015 nam ze deel aan het Talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera. Als concertsolist heeft Itzel recitals gegeven in Mexico, Australië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Bij het zingen van recitals legt ze graag vanuit de muziek verbindingen met andere disciplines, zoals dans en design.

Haar operarepertoire reikt van Purcell via belcanto tot hedendaagse componisten – met rollen als Carmen, Flora, Dido, Dalila en Amneris, inclusief de wereldpremières van de muziektheatervoorstelling One legatura to be plucked van Danai Beltsa (2011), Over van Rick van Veldhuizen voor het Opera Forward Festival van DNO (2016) en Requiem van Gavin Bryars, in opdracht van Het Nationale Ballet (2019).