Joseph Toonga
Foto: The Other Richard

Joseph Toonga

Choreograaf

Joseph Toonga werd geboren in Kameroen en groeide op in Londen. Hij creëert en danst werken die actueel en relevant zijn, waarvoor hij inspiratie vindt in waargebeurde levensverhalen. In zijn choreografieën brengt hij verschillende dansstijlen samen en tracht hij de perceptie van het publiek ten opzichte van raciale stigma’s en maatschappelijke stereotypen te veranderen.

In 2007 richtte Toonga het collectief Just Us Dance Theatre op, dat zowel een Artists Development Programme in Brazilië als het eerste ontwikkelprogramma voor hiphop in het Verenigd Koninkrijk omvat. Ook is Toonga medeoprichter van het door kunstenaars geleide hiphop-initiatief Artists4Artists. Daarnaast is Toonga Associate Artist bij het Britse dansgezelschap DanceEast en werd hij in 2021 benoemd tot de eerste ‘Emerging Choreographer’ van The Royal Ballet, waar hij wordt begeleid door huischoreograaf Wayne McGregor.

Voorts creëerde Toonga choreografieën voor onder meer het Boston Conservatory of Dance, de Middlesex University in Londen, het Bundesjugendballett in Hamburg, de Richard Alston Dance Company, het Junior Ballet Madrid en Codarts Rotterdam. Afgelopen jaar maakte hij tevens nieuw werk voor het Draft Works-programma van het Royal Ballet, en creëerde hij In Motion We Feel voor de English National Ballet School.

  • Seizoen 2023-2024
    In 2024 maakt Toonga zijn debuut bij de Junior Company van Het Nationale Ballet met een werk voor het feestelijke tourneeprogramma Tien, waarmee het tienjarig bestaan van het juniorenensemble wordt gevierd.

    Info & tickets