Charlotte Smits
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Charlotte Smits

Secretaris My Muse & Me

Wanneer was je voor het eerst in Nationale Opera & Ballet?
“Ik was voor het eerst bij een voorstelling van Nationale Opera & Ballet toen ik 15 jaar oud was: met CKV naar de opera Die Soldaten. Dat was geen makkelijke instapper, zeker niet voor kinderen van 15 jaar oud, haha! We zaten toen helemaal in het midden, op de voorste rij achter de dirigent. Dat heeft wel veel indruk op mij gemaakt. De dirigent kon toen ook niet via de orkestbak op de bok terechtkomen, dus hij moest via de voorste rij. Dat voelde heel speciaal. We hadden die dag ook een workshop in de balletstudio. Speciaal voor de voorstelling had ik die dag in de stad een mooie jurk gekocht. Het voelde daarmee gelijk helemaal als een bijzondere avond.”

Wat is je favoriete voorstelling van Nationale Opera & Ballet en waarom?
“Stiekem vond ik Operetta Land echt geweldig. Bij die voorstelling heb ik voor het eerst heel hard gelachen. Ik vond het ook fijn dat de opera in het Nederlands werd gezongen, want Nederlands is een prachtige taal. Daarnaast vond ik Il barbiere di Siviglia ook een genot om naar te kijken en luisteren. Het decor en de muziek daarin waren zo mooi!”

Wat maakt Nationale Opera & Ballet bijzonder voor jou en volgens jou?
“Het is gewoon een heel bijzonder instituut. One of a kind. Er is niets vergelijkbaars in Nederland. Dat we zoveel mooie producties kunnen maken in zo’n klein landje is echt heel speciaal. Niet voor niets hebben we dan ook nu de Oper! Award gewonnen voor Beste Operagezelschap 2023’.”

Klassieke opera in een nieuw jasje of een vernieuwende, nieuwe productie?
“Ik zou juist kiezen voor een klassieke opera in een klassiek jasje. De producties zijn zo modern tegenwoordig, dat ik weleens benieuwd ben naar een klassieker in een klassiek jasje en wat dat teweeg brengt bij het publiek.”

Als je één kostuum van een productie van Nationale Opera & Ballet zou mogen hebben, precies in jouw maat, wat zou je kiezen?
“Dan zou ik gaan voor de cupcakes uit Il barbiere di Siviglia. Of de rijdende trouwjurk uit Il barbiere di Siviglia. Die was ook ongelofelijk mooi.”