Joey Roukens portret
Foto: Fred van Diem

Joey Roukens

Componist

Joey Roukens studeerde zowel klassieke compositie aan het Rotterdams Conservatorium (nu: Codarts) als psychologie aan de Universiteit Leiden. Sinds zijn afstuderen in 2006 heeft hij zich ontwikkeld tot een van de opvallendste en meest gespeelde Nederlandse hedendaagse componisten van zijn generatie. Hij schrijft werken in uiteenlopende genres: van grote orkestwerken tot kamermuziek en solowerken, en van radiotunes tot opera- en balletmuziek.

Roukens’ muziek is direct, grillig, gelaagd en eclectisch. Hij combineert graag verschillende stijlen, laat diverse genres in zijn stukken terugkomen en is dan ook niet bang om elementen uit de pop, jazz of elektronische muziek te gebruiken in zijn composities. Wel streeft Roukens in al zijn stukken naar een coherente muzikale taal die organisch blijft klinken.

Roukens’ werken zijn uitgevoerd door gerenommeerde ensembles en musici in binnen- en buitenland, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, de New York Philharmonic, het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Tokyo Sinfonietta, het Nederlands Kamerkoor, de ‘pianobroers’ Jussen en de Britse slagwerker Colin Currie.