Jiří Kylián
Foto: Anton Corbijn

Jiří Kylián

Choreograaf

Jiří Kylián (Tsjechoslowakije, 1947) begon zijn dansopleiding aan de School van het Nationale Ballet van Tsjechoslowakije in Praag en vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Praag en de Royal Ballet School in Londen. Hierna danste hij bij het Stuttgarter Ballett, waar hij later ook zijn debuut als choreograaf maakte. Na drie balletten voor Nederlands Dans Theater (NDT) te hebben gemaakt, werd hij in 1975 artistiek directeur van het gezelschap. In 1978 brak hij internationaal door met Sinfonietta. Datzelfde jaar richtte hij samen met Carel Birnie NDT 2 op, als kweekvijver voor jonge dansers. In 1991 initieerde hij NDT 3, voor dansers boven de veertig. Na een buitengewone staat van dienst droeg Kylián in 1999 de artistieke leiding van NDT over aan Marian Sarstädt. Wel bleef hij tot december 2009 als huischoreograaf aan het gezelschap verbonden.

Kylián heeft in totaal bijna honderd werken gecreëerd, die over de hele wereld worden uitgevoerd. Behalve voor NDT maakte hij choreografieën voor onder andere het Stuttgarter Ballett, Ballet de l’Opéra national de Paris, Bayerisches Staatsballett, de Zweedse televisie en The Tokyo Ballet. Hij werkte hierbij samen met een groot aantal creatieve makers van internationale allure.

Daarnaast maakte Kylián diverse films, zoals Car-Men (2006, met regisseur Boris Paval Conen), Between Entrance & Exit (2013, met Conen en NTR), die werd genomineerd voor een Gouden Kalf, en de dans/filmproductie East Shadow (2013). Met regisseur Jan Maliř maakte hij Schwarzfahrer (2014) en Scalamare (2017).

Kylián ontving diverse internationale prijzen en onderscheidingen. In Nederland werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje en ontving hij de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje en een gouden penning als ereburger van Den Haag. Verder ontving hij een Lifetime Achievement Award van het Tsjechische Ministerie van Cultuur en een eremedaille van de president van Tsjechië en werd hij benoemd tot commandeur in de Franse Ordre national de la Légion d'honneur. Ook ontving Kylián een eredoctoraat van de Juilliard School in New York, drie Nijinsky Awards (voor beste choreograaf, gezelschap en werk), de Prix Benois de la Danse en de Positano Premia La Danza Léonide Massine.

In 2019 werd Kylián ingehuldigd als lid van de Académie des Beaux Arts in Parijs en stelde de Académie bovendien een speciale zetel voor dans in. In 2021 ontving Kylián in Praag de Gratias Agit Award voor de wijze waarop hij de belangen van de Tsjechische cultuur, erfgoed en taal behartigt.

Laatste update: 27-03-2024

Tijdens het programma Dancing Dutch, dat op 30 maart 2024 in première gaat, danst Het Nationale Ballet voor het eerst een werk van Jiří Kylián: Wings of Wax.